Υπέρ τηλεργασίας τώρα ο Τζόνσον

Υπέρ τηλεργασίας τώρα ο Τζόνσον

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Τα θύματα του κορωνοϊού ξεπέρασαν χθες τις 200.000 στις ΗΠΑ, ενώ οι προβλέψεις του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον κάνουν λόγο για 378.000 νεκρούς έως το τέλος της χρονιάς. Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ, ο οποίος την άνοιξη δήλωνε ότι ο κορωνοϊός «θα εξαφανιστεί» όταν ζεστάνει ο καιρός, επαίνεσε εκ νέου τις ενέργειες της κυβέρνησής του στη διαχείριση της πανδημίας, παρουσιάζοντας τους νεκρούς περίπου ως πλεονάζοντα πληθυσμό.

«Είναι ηλικιωμένοι με προβλήματα», είπε ο Τραμπ, παρότι περίπου 40.000 νεκροί είχαν ηλικία κάτω των 65 ετών και τουλάχιστον 1.150 ήταν γιατροί και νοσηλευτές. Η θνησιμότητα από κορωνοϊό στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο βρίσκεται πέντε φορές πάνω από τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ, ενώ η τάση είναι αυξητική. Το επόμενο «θαύμα» που ευαγγελίζεται ο Αμερικανός πρόεδρος, μετά τον ως διά μαγείας εξαφανιζόμενο κορωνοϊό, είναι το εμβόλιο. Οταν ο πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης Ασθενειών (CDC) Ρόμπερτ Ρέντφιλντ κατέθεσε στο Κογκρέσο ότι απαιτείται ένας χρόνος ακόμη προκειμένου το εμβόλιο να είναι διαθέσιμο στο ευρύ κοινό, ο Τραμπ υποστήριξε ότι ο Ρέντφιλντ μπέρδεψε το χρονοδιάγραμμα. 

Αν πάντως το εμβόλιο των ενηλίκων μπορεί να φθάσει το ερχόμενο καλοκαίρι, για το εμβόλιο των παιδιών τα χρονοδιαγράμματα είναι ακόμη πιο αβέβαια, αφού καμία εταιρεία δεν έχει ξεκινήσει ακόμη κλινικές δοκιμές σε παιδιά. Αυτό σημαίνει στην πράξη ότι τα παιδιά δεν θα έχουν εμβολιαστεί πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς 2021-2022. Εν τω μεταξύ, στη Βρετανία, οι ένοπλες δυνάμεις αναγκάστηκαν να εκδώσουν διευκρινιστική ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία ο στρατός δεν θα επέμβει για την τήρηση της τάξης, ύστερα από δήλωση του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον στη Βουλή, που φάνηκε να αφήνει αυτό το ενδεχόμενο ανοικτό. Ο Τζόνσον ανακοίνωσε χθες νέα αυστηρότερα μέτρα, στα οποία περιλαμβάνονται το κλείσιμο των εστιατορίων και μπαρ στις δέκα το βράδυ και η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε αυτά όλες τις ώρες πλην της στιγμής κατά την οποία καταναλώνονται τα φαγητά ή τα ποτά. 

Ο Τζόνσον ζήτησε να εφαρμοστεί τηλεργασία σε όλους τους χώρους εργασίας όπου αυτό είναι εφικτό, ανακαλώντας την παρότρυνση που είχε απευθύνει προ διμήνου στους εργαζομένους να επιστρέψουν στα γραφεία τους. Τα νέα μέτρα αφήνουν ανοικτά τα σχολεία και τα πανεπιστήμια, αν και ο εντοπισμός κρουσμάτων στις εστίες του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης υπενθυμίζει τις δυσκολίες του εγχειρήματος. Η Βρετανία χθες κατέγραψε συνολικά 4.300 κρούσματα, πλησιάζοντας όλο και περισσότερο τον αριθμό των 5.000, που ήταν ο υψηλότερος ημερήσιος αριθμός νέων κρουσμάτων την άνοιξη. 

Εν τω μεταξύ, μελέτη Ιαπώνων επιστημόνων γύρω από τα μέσα ατομικής προστασίας επιβεβαίωσε ότι οι διαφανείς ασπίδες προσώπου δεν προστατεύουν από τη διάδοση του κορωνοϊού και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τις μάσκες. Αλλη μελέτη, μεταξύ επιβατών πολύωρης πτήσης τον Μάρτιο, έριξε φως στον τρόπο μετάδοσης του ιού μέσα στα αεροπλάνα. Εικοσιεπτάχρονη που επιβιβάστηκε στην πτήση από τις ΗΠΑ προς το Βιετνάμ με πονόλαιμο μετέδωσε τον ιό σε 13 από τους 277 συνταξιδιώτες της. Οι δέκα κάθονταν γύρω της στην πρώτη θέση, οι δύο στην οικονομική θέση και η μία ήταν μέλος του πληρώματος. Η πτήση έγινε πριν καθιερωθεί η χρήση μάσκας στα αεροσκάφη. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή