Οι σκύλοι που μυρίζουν τον κορωνοϊό

Οι σκύλοι που μυρίζουν τον κορωνοϊό

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΛΣΙΝΚΙ. Οι πρώτοι τέσσερις σκύλοι που έχουν εκπαιδευθεί ώστε να αναγνωρίζουν την οσμή του κορωνοϊού ξεκινούν από σήμερα βάρδιες στο αεροδρόμιο του Ελσίνκι, όπως ανέφεραν οι Αρχές του αεροδρομίου. 

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ποιον βιολογικό δείκτη της λοίμωξης αναγνωρίζουν τα σκυλιά (π.χ. τον ιό, ή μέρος αυτού, ή τις μεταβολικές αντιδράσεις που προκαλεί στον οργανισμό) έχουν διαπιστώσει όμως ότι τα καταφέρνουν ακόμη καλύτερα από τα συνηθισμένα τεστ. 

«Η διαφορά είναι τεράστια, ένα σκυλί χρειάζεται μόλις 10 ώς 100 μόρια για να ανιχνεύσει τον ιό, ενώ τα τεστ χρειάζονται 18 εκατομμύρια μόρια», αναφέρει η ανακοίνωση του αεροδρομίου, βασιζόμενη στα αποτελέσματα ερευνών που έγιναν πριν από λίγους μήνες στην Κτηνιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι.  Για κάποια από τα πιο ικανά σκυλιά, όπως ο Κέσι, που είχε βρεθεί ως κουτάβι στην άκρη ενός δρόμου στη Μάλαγα της Ισπανίας πριν μεταφερθεί στη Φινλανδία, η εκμάθηση ήταν παιχνιδάκι. Το σκυλί, που έχει εργαστεί στην ανίχνευση καρκίνων, χρειάστηκε μόλις 7 λεπτά για να μάθει να αναγνωρίζει τον κορωνοϊό.

Για όσους προσγειώνονται τις επόμενες ημέρες στο αεροδρόμιο του Ελσίνκι, το τεστ θα είναι προαιρετικό και θα γίνεται χωρίς να απαιτείται επαφή με τα σκυλιά. Οποιος επιθυμεί, σκουπίζει το πίσω μέρος του λαιμού του με μια γάζα, την τοποθετεί σε ένα βάζο και ένα λεπτό μετά, ο σκύλος έχει βγάλει την ετυμηγορία του. 

Προκειμένου να καλυφθούν όλοι οι επισκέπτες σε όλες τις πύλες εισόδου της Φινλανδίας θα απαιτηθούν 700 σκυλιά, ενώ αν το μέτρο επεκταθεί σε συναυλίες, γήπεδα κ.τ.λ. θα απαιτηθούν 1.000 σκυλιά. Οπως επισημαίνει η οργάνωση Wise Nose, που έχει εκπαιδεύσει τους τέσσερις σκύλους (καθένας διαφορετικής ράτσας), το εμπόδιο δεν είναι η έλλειψη εκπαιδευμένων σκύλων αλλά η εξεύρεση κονδυλίων για τους χειριστές τους. 

Πρόγραμμα ανίχνευσης κορωνοϊού με τη βοήθεια σκύλων ξεκίνησε τον περασμένο μήνα και στο αεροδρόμιο του Ντουμπάι. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή