Βαθιά «ανάσα» για τη συμμαχία η ήττα Σαλβίνι

Βαθιά «ανάσα» για τη συμμαχία η ήττα Σαλβίνι

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Σοβαρή τακτική ήττα υπέστη ο ηγέτης της Λέγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι, με την ιταλική λαϊκιστική Ακροδεξιά να αποτυγχάνει στην προσπάθειά της να κατακτήσει την πολιτικά κρίσιμη περιφέρεια της Τοσκάνης, παραδοσιακό προπύργιο της Αριστεράς, στις τοπικές εκλογές της Κυριακής και της Δευτέρας. Ο υποψήφιος της Αριστεράς στην περιφέρεια, Εουτζένιο Τζάνι, εξελέγη με ποσοστό 47% των ψήφων, ενώ η 33χρονη ευρωβουλευτής και μέλος της Λέγκας αντίπαλός του, Σουζάνα Σεκάρντι, εξασφάλισε 40%. Η καλή εμφάνιση που πραγματοποίησε η Σεκάρντι αποδεικνύει, όμως, ότι το λαϊκιστικό ακροδεξιό κόμμα διαθέτει πλέον ισχυρή παρουσία στην Τοσκάνη.

«Σταματήσαμε τον Σαλβίνι», σχολίασε με ικανοποίηση η γενική γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος της περιφέρειας, Σιμόνα Μποναφέ. Η Τοσκάνη, παραδέχθηκε χθες σε δηλώσεις του και ο ίδιος ο Σαλβίνι, «ήταν μια πολύ σκληρή μάχη. Γνωρίζαμε ότι θα ήταν πολύ δύσκολο να επικρατήσουμε επί της Αριστεράς, η οποία προασπίζεται το φέουδό της εδώ και πενήντα χρόνια».

Η Αριστερά πέτυχε να διατηρήσει τον έλεγχο τριών περιφερειών (Τοσκάνη, Πούλια και Καμπανία). Το ενιαίο μέτωπο Κεντροδεξιάς και άκρας Δεξιάς διατήρησε, όμως, τον έλεγχο των περιφερειών σε Λιγουρία και Βένετο, για να «υφαρπάξει» επίσης την αραιοκατοικημένη Μάρτσα, στα νότια της χώρας. Σε αυτή την οικονομικά υποβαθμισμένη περιφέρεια οι ψηφοφόροι επέλεξαν τον υποψήφιο του «μεταφασιστικού», ακροδεξιού κόμματος Ιταλοί Αδελφοί. Σημαντική υποχώρηση σημείωσαν, ωστόσο, τα ποσοστά της Δεξιάς στις περιφέρειες τις οποίες διατήρησε υπό τον έλεγχό της. Την ίδια ώρα, τα ποσοστά δημοτικότητας του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε, σύμφωνα με δημοσίευμα της γαλλικής Le Monde, παραμένουν ισχυρά, αποδεικνύοντας ότι η υγειονομική κρίση δεν έπληξε την εικόνα, ούτε και την ενότητα της κυβερνητικής συμμαχίας Δημοκρατικού Κόμματος και Κινήματος 5 Αστέρων.

Για τη Δεξιά, οι περιφερειακές εκλογές που επρόκειτο, σύμφωνα με τον Σαλβίνι, να κλονίσουν ανεπανόρθωτα την Αριστερά, «μετατράπηκαν σε εκλογές σταθερότητας, ικανές να επιτρέψουν στην κυβέρνηση αυτή να ολοκληρώσει τη θητεία της», σύμφωνα με την Corriere della Sera. Η εκλογική αναμέτρηση υπήρξε επίσης δοκιμασία της δημοτικότητας των δύο ηγετών της ιταλικής άκρας Δεξιάς, του αρχηγού της Λέγκας και πρώην υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, που επιδιώκει να παραμείνει στην ηγεσία του κινήματος παρά την αμφισβήτηση και τον ανταγωνισμό που αντιμετωπίζει από το υπερήφανα φασιστικό κόμμα Ιταλοί Αδελφοί, και της ηγέτιδός του, Τζόρτζια Μελόνι.

Υποψήφιοι των Ιταλών Αδελφών είναι άλλωστε αυτοί που ηγήθηκαν των ψηφοδελτίων σε Πούλια και Μάρτσα. Στην τελευταία, ο Φραντσέσκο Ακουαρόλι εξελέγη με ευκολία, παρά την αποκάλυψη ότι συμμετείχε πέρυσι σε δείπνο νοσταλγών του Μουσολίνι. «Η ήττα της εθνικιστικής Δεξιάς στην Πούλια αποτελεί ιδιαίτερα ευχάριστη είδηση», σχολίασε ο πρώην περιφερειάρχης Νίκι Βέντολα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή