Gallup: Ποιες είναι οι λιγότερο ανεκτικές χώρες απέναντι στους μετανάστες

Gallup: Ποιες είναι οι λιγότερο ανεκτικές χώρες απέναντι στους μετανάστες

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο κόσμος γίνεται ολοένα και λιγότερο ανεκτικός απέναντι στους μετανάστες. Αυτό προκύπτει από μεγάλη έρευνα της Gallup, που δόθηκε σήμερα, Τετάρτη, στη δημοσιότητα, την ώρα που η Ευρώπη ετοιμάζεται να παρουσιάσει το νέο σύστημα ασύλου. 

Λιγότερο ανεκτική χώρα στον κόσμο απέναντι στους μετανάστες είναι η Βόρεια Μακεδονία, ενώ ακολουθούν Ουγγαρία, Σερβία, Κροατία, Βοσνία- Ερζεγοβίνη και Μαυροβούνιο. Mεταξύ των λιγότερων ανεκτικών φιγουράρει και η Τουρκία, με τη Gallup να επισημαίνει ότι η δυσφορία των Τούρκων έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια κατά τα οποία αυξήθηκαν αισθητά οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές. Ωστόσο η μεγαλύτερη μεταστροφή στην στάση της κοινής γνώμης απέναντι στους μετανάστες καταγράφεται στο Περού, το Εκουαδόρ και την Κολομβία, που έχουν τα τελευταία χρόνια δεχθεί μεγάλες ροές από τη Βενεζουέλα. 

Gallup: Ποιες είναι οι λιγότερο ανεκτικές χώρες απέναντι στους μετανάστες-1

Ο Καναδάς εμφανίζεται ως η πιο δεκτική χώρα και ακολουθούν η Ισλανδία και η Νέα Ζηλανδία, σύμφωνα με τον δείκτη που βασίστηκε σε περισσότερες από 140.000 συνεντεύξεις σε 145 χώρες και περιοχές. Ο Καναδάς βαθμολογείται με 8,46 (το υψηλότερο δυνατό σκορ είναι το 9), οι ΗΠΑ στην έκτη θέση λαμβάνουν βαθμολογία 7,10, ενώ η Βόρεια Μακεδονία αποσπά μόλις 1,49. 

Gallup: Ποιες είναι οι λιγότερο ανεκτικές χώρες απέναντι στους μετανάστες-2

Ο παγκόσμιος μέσος όρος υποχωρεί στο 5,21 για το 2019 από 5,34 το 2016, με τη Gallup να επισημαίνει ότι η πτώση οφείλεται κυρίως στις χώρες της Λατινικής Αμερικανικής. Το Περού είδε τη βαθμολογία του να υποχωρεί στο 3,61 από 6,33 το 2016, ενώ παρόμοια είναι η εικόνα και στην Κολομβία.

Σημειώνεται ότι ο Gallup Migrant Acceptance Index (Δείκτης Αποδοχής Μεταναστών) δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στον απόηχο της προσφυγικής κρίσης του 2015 στην Ευρώπη. 

Σε παγκόσμιο επίπεδο ο δείκτης αποκαλύπτει ότι η αποδοχή των μεταναστών είναι μεγαλύτερη μεταξύ των νεότερων ανθρώπων, εκείνων με υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο, αλλά και όσων ζουν σε αστικές παρά σε αγροτικές περιοχές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή