ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Στα τεστ αντιγόνων εναποθέτουν τις ελπίδες τους οι αεροπορικές εταιρείες

sta-test-antigonon-enapothetoyn-tis-elpides-toys-oi-aeroporikes-etaireies-561089416

Στα τεστ κορωνοϊού, που διενεργούνται πριν από τις πτήσεις και δίνουν αποτελέσματα τόσο γρήγορα όσο ένα τεστ εγκυμοσύνης, εναποθέτουν τις ελπίδες τους οι ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρίες, προκειμένου να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των επιβατών στα αεροπορικά ταξίδια.

Συζητήσεις Lufthansa – Roche

Η γερμανική Lufthansa, η οποία βρίσκεται στο έλεος κρατικών διασώσεων για να επιβιώσει, είναι σε συνομιλίες με την ελβετική φαρμακοβιομηχανία Roche για την ανάπτυξη των λεγόμενων τεστ αντιγόνων, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Lufthansa, Κάρστεν Σπορ.

Μάλιστα, στόχος της αεροπορικής εταιρίας είναι να τα έχει διαθέσιμα από τον επόμενο μήνα.

«Σκοπός είναι να υπάρξει η βεβαιότητα, σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή, ότι το αποτέλεσμα είναι θετικό ή αρνητικό» δήλωσε ο Κρίστιαν Πάουλους, υψηλόβαθμο στέλεχος της Roche. 

«Το PCR παραμένει ο χρυσός κανόνας. Άρα, εάν υπάρχουν ανοικτά ερωτήματα ή εάν η κλινική εικόνα ενός ανθρώπου που είχε αρνητικό τεστ, εάν ο άνθρωπος αυτός έχει συμπτώματα όπως πυρετό, τότε για σιγουριά κάνεις ένα επιβεβαιωτικό τεστ» συμπλήρωσε.

Τα τεστ της Lufthansa μπορεί αρχικά να γίνουν στα πληρώματα καμπίνας, δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρίας. Ωστόσο, ο Μπγιορν Μπέκερ, υψηλόβαθμο στέλεχος του ομίλου Lufthansa, δήλωσε ότι τα τεστ μπορεί επίσης να είναι διαθέσιμα στους επιβάτες της πρώτης θέσης και της θέσης business. «Πιστεύουμε ότι τα τεστ θα είναι μια καλύτερη επιλογή από το να μπει κάποιος σε καραντίνα» πρόσθεσε.

Πτήσεις για επιβάτες με αρνητικά τεστ διενεργεί η Alitalia

Η ιταλική εταιρία Alitalia ανέφερε στο Reuters ότι από σήμερα θα προσθέσει δύο επιπλέον πτήσεις από το Μιλάνο στη Ρώμη, αποκλειστικά για επιβάτες με αρνητικά τεστ.

Το πρόγραμμα των πτήσεων μετά από τεστ κορωνοϊού, από τη Ρώμη προς το Μιλάνο, ξεκίνησε από την Alitalia την περασμένη εβδομάδα. 

Τα τεστ διενεργούνται από τις υγειονομικές αρχές στα αεροδρόμια και περιλαμβάνονται στις τιμές των εισιτηρίων. Εάν αποδειχθούν δημοφιλή και ασφαλή, αυτές οι πτήσεις με τεστ αντιγόνων θα επεκταθούν σε άλλα εγχώρια (και στη συνέχεια διεθνή) δρομολόγια, σύμφωνα με την εταιρία. «Πρώτα, πρέπει να δούμε πώς πάει αυτό το πείραμα», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.

Η αεροπορική εταιρία θα αναλύσει τα ευρήματα γύρω στα μέσα Οκτωβρίου.

«Μέχρι στιγμής δεν έχουν βρεθεί θετικοί επιβάτες» δήλωσε ο εκπρόσωπος, επισημαίνοντας ότι πολλοί επιλέγουν να κάνουν τα τεστ αντιγόνων το βράδυ πριν από την πτήση. 

Να σημειωθεί ότι αεροπορικές εταιρίες πιέζουν τις κυβερνήσεις να υιοθετήσουν εναλλακτικές λύσεις στους καθολικούς περιορισμούς εν μέσω της έξαρσης των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ευρώπη.

Παρά τα μειονεκτήματα τέτοιων τεστ αντιγόνων, οι αερομεταφορείς ελπίζουν ότι θα καταφέρουν να πείσουν τον κόσμο να πετάξει και πάλι.

Aνησυχία για την αξιοπιστία των τεστ

Οι ρυθμιστικές αρχές συνεχίζουν να ανησυχούν για την αξιοπιστία του τεστ, που συνήθως εντοπίζουν τον ιό στο 80% με 90% των περιπτώσεων, συγκριτικά με ποσοστό 95% των εργαστηριακών τεστ.

Σε αντίθεση με τα μοριακά τεστ που γίνονται σε εργαστήρια και που έχουν αποτελέσει τον ‘κορμό’ των υγειονομικών υπηρεσιών στην πανδημία, τα τεστ αντιγόνων δεν απαιτούν ειδικό εξοπλισμό για να διεκπεραιωθούν. Όπως περίπου τα τεστ εγκυμοσύνης, μπορούν να δώσουν αποτελέσματα σε περίπου 15 λεπτά. Ωστόσο τα τεστ δεν είναι τόσο ακριβή όσο τα μοριακά τεστ, ή PCR, και γενικά, δίνουν περισσότερα «ψευδή αρνητικά» αποτελέσματα.