Πρόβες Τραμπ σε ρόλο Λουκασένκο

Πρόβες Τραμπ σε ρόλο Λουκασένκο

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενισχύονται οι φόβοι για συνταγματική κρίση στις ΗΠΑ μετά τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ αρνείται να δεσμευθεί ότι θα παραδώσει ομαλά την εξουσία αν ηττηθεί.

«Θα δούμε τι θα γίνει», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου, όταν ρωτήθηκε αν είναι έτοιμος να εγγυηθεί την ομαλή μεταβίβαση της εξουσίας. «Γνωρίζετε ότι έχω διατυπώσει πολύ ισχυρές ενστάσεις για την επιστολική ψήφο, που είναι καταστροφή», προσέθεσε, για να ολοκληρώσει τη σχοινοτενή του απάντηση με την πρόβλεψη ότι «στην πραγματικότητα δεν θα υπάρξει μεταβίβαση εξουσίας, αλλά συνέχεια» στον Λευκό Οίκο.

Η πρωτοφανής, για τα αμερικανικά δεδομένα, άρνηση του Τραμπ να δεσμευθεί ότι θα αναγνωρίσει το εκλογικό αποτέλεσμα προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. «Σε ποια χώρα βρισκόμαστε;» αναρωτήθηκε ο Τζο Μπάιντεν, ενώ το επιτελείο της εκστρατείας του ήταν πιο δηκτικό. «Ο αμερικανικός λαός θα αποφασίσει σε αυτές τις εκλογές. Και η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών είναι απολύτως ικανή να συνοδεύσει στην έξοδο οποιονδήποτε καταπατητή», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Ηγετικά στελέχη των Ρεπουμπλικανών άφησαν ακάλυπτο τον πρόεδρο, υπερασπιζόμενα τη συνταγματική τάξη. «Ο νικητής των εκλογών της 3ης Νοεμβρίου θα ορκιστεί στις 20 Ιανουαρίου. Θα έχουμε ομαλή μετάβαση, όπως είχαμε κάθε τέσσερα χρόνια από το 1792», έγραψε στο Twitter ο ηγέτης των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ. «Μπορεί να υπάρξουν ενστάσεις επί των αποτελεσμάτων, αλλά αν το Ανώτατο Δικαστήριο αποφασίσει ότι χάσαμε, θα αποδεχθούμε το αποτέλεσμα», δήλωσε στο Fox News ο επικεφαλής της Επιτροπής Δικαιοσύνης της Γερουσίας, Λίντσεϊ Γκράχαμ.

Πρόβες Τραμπ σε ρόλο Λουκασένκο-1
Με αποδοκιμασίες υποδέχθηκαν τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ συγκεντρωμένοι έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ για το προσκύνημα στη σορό της Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ. «Τίμησε την επιθυμία της» και «Καταψηφίστε τον!» ήταν τα συνθήματα που κυριάρχησαν (φωτ. EPA / MICHAEL REYNOLDS).

Χθες, ο Αμερικανός πρόεδρος, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μελάνια, απέτισε φόρο τιμής στη σορό της Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ, που είχε εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο. Κατά την προσέλευσή του, αποδοκιμάστηκε από ορισμένους εκ των παρευρισκομένων. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, το 59% των Αμερικανών θεωρεί ότι η πλήρωση της κενής έδρας πρέπει να γίνει μετά τις προεδρικές εκλογές.

Στο μεταξύ, ο Τραμπ αντιμετωπίζει προβλήματα με την αμερικανική Δικαιοσύνη. Δικαστής της Νέας Υόρκης κάλεσε τον γιο του προέδρου, Ερικ, να καταθέσει μέχρι τις 7 Οκτωβρίου ενώπιον ανακριτών που ερευνούν επιχειρηματικές πρακτικές του ομίλου Τραμπ, απορρίπτοντας το αίτημά του να αναβληθεί η κατάθεση για μετά τις εκλογές. Παράλληλα, ο δικηγόρος της Ελεν Νάιτ, πρώην μέλους του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, κατέθεσε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο επιστολή με την οποία κατηγορείται η κυβέρνηση Τραμπ για ανάρμοστη παρέμβαση με στόχο να εμποδιστεί η κυκλοφορία του πρόσφατου, πολύκροτου βιβλίου του Τζον Μπόλτον για τον Αμερικανό πρόεδρο.

Σε ένταση βρίσκονται και οι σχέσεις του Τραμπ με τη Διοίκηση Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Σχολιάζοντας δημοσίευμα της Washington Post, σύμφωνα με το οποίο η ομοσπονδιακή υπηρεσία προσανατολίζεται να εκδώσει νέους, αυστηρότερους κανονισμούς για το εμβόλιο κατά της COVID-19, δήλωσε: «Αυτό πρέπει να εγκριθεί από τον Λευκό Οίκο. Μπορεί να το εγκρίνουμε, μπορεί και όχι. Ακούγεται σαν πολιτικά υποκινούμενη κίνηση», υποστήριξε ο Τραμπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή