Τα ψιλά γράμματα στις συμφωνίες της Ε.Ε. για τα εμβόλια

Τα ψιλά γράμματα στις συμφωνίες της Ε.Ε. για τα εμβόλια

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περιορισμένη νομική ευθύνη εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με αντάλλαγμα τη χαμηλότερη τιμή διάθεσης, εξασφάλισε η AstraZeneca σχετικά με τις παρενέργειες του εμβολίου κορωνοϊού που ετοιμάζει, σε αντίθεση με τη συμφωνία που έχουν κάνει οι Βρυξέλλες με άλλη φαρμακευτική εταιρία, όπως αποκαλύπτει το πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, ενώ η γαλλική Sanofi αναλαμβάνει την πλήρη ευθύνη τυχόν παρενεργειών του εμβολίου που αναπτύσσει σε συνεργασία με τη GlaxoSmithKline, αλλά με υψηλότερη τιμή διάθεσης, η συμφωνία των Βρυξελλών με την AstraZeneca προβλέπει ότι πέρα από ένα ποσό αποζημίωσης που θα πρέπει να καλύψει η εταιρία, το υπόλοιπο ποσό θα το καλύπτουν τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Οι συμφωνίες βασίζονται στις διαφορετικές στρατηγικές των δύο φαρμακευτικών εταιριών για την αυτοπροστασία τους, καθώς εντείνεται η συζήτηση σχετικά με τις νομικές ευθύνες που σχετίζονται με τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού.

Ο αξιωματούχος τον οποίον επικαλείται το πρακτορείο κάνει λόγο για εμπιστευτική συμφωνία που αντανακλά τη χαμηλή τιμή ανά εμβόλιο που οι Βρυξέλλες εξασφαλίζουν από τον βρετανικό φαρμακευτικό κολοσσό.

«Εφόσον μια εταιρία ζητεί υψηλότερη τιμή, εμείς δεν προσφέρουμε τους ίδιους όρους,» εξήγησε ο αξιωματούχος, που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις αλλά αρνήθηκε να δώσει το όνομά του λόγω της εμπιστευτικότητας των συνομιλιών.

Η συμφωνία με την AstraZeneca έκλεισε τον περασμένο μήνα, ωστόσο οι λεπτομέρειές της δεν έχουν δημοσιευθεί. Προβλέπει ότι τα μέλη της ΕΕ έχουν συμφωνήσει να καταβάλουν 2,5 ευρώ ανά δόση εμβολίου, την ώρα που η Sanofi έχει ζητήσει 10 ευρώ ανά δόση, πρόσθεσε η πηγή του πρακτορείου.

Ερωτηθείς για τη σχετικά χαμηλή τιμή που προσφέρει η AstraZeneca, ο ίδιος αξιωματούχος επεσήμανε τη δέσμευση της εταιρίας για ευρεία κυκλοφορία του εμβολίου χωρίς καμία κερδοσκοπία εκ μέρους της.

Η ΕΕ έχει εξασφαλίσει βάσει των συμφωνιών που συνήψε 400 εκατ. δόσεις από το εμβόλιο της AstraZeneca δίνοντας μια προκαταβολή 336 εκατ. ευρώ, ενώ στη Sanofi έχει δώσει προκαταβολή 324 εκατ. ευρώ για 300 εκατ. δόσεις εμβολίου.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή