Ο Κατσίνσκι θα σώσει τον κυβερνητικό συνασπισμό

Ο Κατσίνσκι θα σώσει τον κυβερνητικό συνασπισμό

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΡΣΟΒΙΑ. Τον έλεγχο του υπουργείου Δικαιοσύνης της Πολωνίας εξετάζει να αναλάβει ο επικεφαλής του συντηρητικού κόμματος Νόμου και Δικαιοσύνης, Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, καθώς το κόμμα και οι κυβερνητικοί του εταίροι συνεχίζουν τις συνομιλίες με στόχο την αποτροπή της κατάρρευσης του κυβερνητικού συνασπισμού.

Η ανάληψη του υπουργείου από τον Κατσίνσκι ενδέχεται να αποτελέσει προάγγελο αποκλιμάκωσης της σκληρής κυβερνητικής ρητορικής κατά του κινήματος υπέρ των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων, οδηγώντας σε εξομάλυνση των σχέσεων με τις Βρυξέλλες. Τα ακανθώδη θέματα αυτά βρίσκονται στο επίκεντρο των ιδεολογικών τριβών στο εσωτερικό της κυβερνητικής συμμαχίας των τριών συντηρητικών κομμάτων.

Αν οι επείγουσες συνομιλίες ναυαγήσουν, το κόμμα Νόμου και Δικαιοσύνης θα αναγκασθεί να κυβερνήσει με κοινοβουλευτική μειοψηφία, με τον κίνδυνο προκήρυξης πρόωρων εκλογών να κρέμεται διαρκώς από πάνω του.

Η διένεξη αφορά τον 50χρονο υπουργό Δικαιοσύνης, Ζμπίνιου Ζιόμπρο, επικεφαλής μικρού υπερσυντηρητικού συνασπισμού, ο οποίος θέλει η Βαρσοβία να υιοθετήσει πιο επιθετική στάση γύρω από ζητήματα όπως τα δικαιώματα των γυναικών, των ομοφυλοφίλων και η ριζική μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης.

Το εθνικιστικό κόμμα Νόμου και Δικαιοσύνης του Κατσίνσκι, όμως, υποστηρίζει ότι η Πολωνία πρέπει να επιδείξει ρεαλισμό στις σχέσεις της με τις Βρυξέλλες και να μην επιτείνει την κριτική που δέχεται από την Ευρώπη για την παραβίαση των δημοκρατικών αρχών. Παρότι ο Κατσίνσκι προτιμά να δρα παρασκηνιακά, συνεχίζει να θεωρείται ο ισχυρότερος πολιτικός παράγων στη χώρα.

Σύμφωνα με παρατηρητές της πολωνικής πολιτικής σκηνής, ο Ζιόμπρο και ο πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέκι, ο οποίος εμφανίσθηκε πρόσφατα στην πολιτική σκηνή, διαγκωνίζονται για να διαδεχθούν τον Κατσίνσκι όταν αυτός αποφασίσει να αποσυρθεί από την ενεργό δράση.

Η αβεβαιότητα γύρω από την κατάληξη των ενδοκυβερνητικών διαπραγματεύσεων υπήρξε ένας επιπλέον επιβαρυντικός παράγοντας στην εξασθένηση του εθνικού νομίσματος, ζλότι, τις τελευταίες ημέρες. Σφυγμομετρήσεις δείχνουν ότι εάν διεξάγονταν τώρα πρόωρες εκλογές, το κόμμα Νόμου και Δικαιοσύνης δεν θα διέθετε κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ενώ οι δύο μικροί κυβερνητικοί του εταίροι δεν θα εξασφάλιζαν καν το αναγκαίο όριο ψήφων για είσοδο στη Βουλή. Ο Κατσίνσκι πρέπει να εξισορροπήσει τις ανάγκες σχηματισμού βιώσιμου συνασπισμού με την απαίτηση των συντηρητικών ρωμαιοκαθολικών ψηφοφόρων του για συνέχιση της εχθρικής πολιτικής απέναντι στους ομοφυλοφίλους. Δεκάδες δήμοι της Πολωνίας έχουν υιοθετήσει από πέρυσι τον Μάιο μέχρι σήμερα συμβολικό ψήφισμα, στο οποίο δεσμεύονται ότι οι κοινότητές τους είναι «ελεύθερες από ομοφυλοφιλική ιδεολογία», υποσχόμενοι να προστατεύσουν τους δήμους τους από «εξτρεμιστές που επιδιώκουν το ξέσπασμα πολιτιστικής επανάστασης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή