ΙΤΑΛΙΑ

Βατικανό: Παραιτήθηκε καρδινάλιος, για υπόπτη υπόθεση ακινήτων

vatikano-paraitithike-kardinalios-gia-ypopti-ypothesi-akiniton-561092587

Παραιτήθηκε από τα καθήκοντά του στους κόλπους της κυβέρνησης της Αγίας Έδρας ο Ιταλός, καρδινάλιος Άντζελο Μπέτσου, ο οποίος ασκούσε μεγάλη επιρροή στο Βατικανό. 

Ο Μπέτσου κατηγορείται για μία ύποπτη υπόθεση ακινήτων. Ωστόσο, ο ίδιος υποστηρίζει πως «τον έσπρωξαν προς την έξοδο», ενώ δηλώνει «αναστατωμένος και αθώος», λέγοντας ότι ο πάπας τον ώθησε σε παραίτηση. 

«Είναι ένα πλήγμα για εμένα, την οικογένειά μου, τους ανθρώπους της χώρας μου. Σε πνεύμα υπακοής και από αγάπη για την Εκκλησία και τον πάπα, αποδέχθηκα το αίτημά του να παραιτηθώ από τα καθήκοντά μου» δήλωσε, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Il Messaggero.

Πρόωρη παραίτηση που μοιάζει με κύρωση

Αναλυτικότερα, η Αγία Έδρα, με σύντομη ανακοίνωσή της, έκανε γνωστή την παραίτηση του καρδινάλιου χωρίς να αιτιολογεί.

Έπειτα από την καριέρα νούντσιου (πρεσβευτή), ο ιταλός ιερωμένος είχε θητεύσει επί επτά χρόνια ως αναπληρωτής του υπουργού Εσωτερικών του Βατικανού και βρισκόταν σε διαρκή επαφή με τον πάπα Βενέδικτο 16ο και στη συνέχεια με τον πάπα Φραγκίσκο.

Το 2018, ο πάπας Φραγκίσκος τον έχρισε καρδινάλιο και τέθηκε αμέσως επικεφαλής της διοίκησης της Αγίας Έδρας που είναι αρμόδια να ερευνά και να αποφαίνεται για τις αγιοποιήσεις.

Η παραίτησή του -σε ηλικία 72 ετών- είναι πρόωρη για τα ήθη της καθολικής εκκλησίας και  μοιάζει με κύρωση.

Στη λακωνική ανακοίνωση του Βατικανού διευκρινίζεται πως, μολονότι ο Άντζελο Μπέτσου διατηρεί την ιδιότητα του καρδιναλίου, χάνει όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από την ιδιότητα αυτή, κυρίως τη δυνατότητα να εκλέξει έναν νέο πάπα στο πλαίσιο του κονκλαβίου ή να συμβουλεύει τον νυν ποντίφικα.

Οι αδιαφανείς οικονομικές διευθετήσεις για αγορά ακινήτου στο Λονδίνο

Να σημειωθεί ότι το όνομα του καρδιναλίου είχε αναφερθεί πολλές φορές στο πλαίσιο μιας πολύκροτης έρευνας, που άρχισε πριν από έναν χρόνο, σχετικά με τις αδιαφανείς οικονομικές διευθετήσεις για την αγορά μιας πολυκατοικίας στη συνοικία του Τσέλσι στο Λονδίνο.

Η διαδικασία της αγοράς είχε ξεκινήσει το 2014, όταν ο καρδινάλιος Μπέτσου ήταν ακόμη στο υπουργείο Εσωτερικών, την κεντρική διοίκηση της Αγίας Έδρας που λάμβανε τις αποφάσεις γι’ αυτή την επένδυση. Στην αρχή του έτους είχε υποστηρίξει σε συνομιλίες τη συγκεκριμένη αγορά ακινήτου.

Στο πλαίσιο της έρευνας, πέντε εργαζόμενοι του υπουργείου Εσωτερικών του Βατικανού βρίσκονται στο στόχαστρο της δικαιοσύνης της Αγίας Έδρας.

Επιπλέον, ένας ιταλός επιχειρηματίας είχε συλληφθεί τον περασμένο Ιούνιο με υποψίες για εκβιασμό έναντι της Αγίας Έδρας στο πλαίσιο της αγοράς της πολυκατοικίας στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με αποκαλύψεις του ιταλικού περιοδικού L’Espresso, που θα κυκλοφορήσει την Κυριακή, ο καρδινάλιος είχε κατευθύνει επανειλημμένα εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ της ιταλικής αρχιεπισκοπής και της Αγίας Έδρας προς έναν συνεταιρισμό στη Σαρδηνία, ο οποίος διευθύνεται από τον αδελφό του, βρίσκεται υπό την αιγίδα της αρχιεπισκοπής της Σαρδηνίας και και ασχολείται με την κοινωνική ένταξη.

Βάσει της έρευνας, η οποία αποκαλύπτεται εν μέρει σήμερα από την ιταλική εφημερίδα la Repubblica (και μπορεί να επέσπευσε την αιφνίδια πτώση του καγκελαρίου) ο ιερωμένος έχει ευνοήσει, κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του, τις δραστηριότητες δύο άλλων αδελφών του.