ΜΑΣΣΑΛΙΑ

Διαμαρτυρίες κατά του λουκέτου δύο εβδομάδων στην εστίαση

Διαμαρτυρίες κατά του λουκέτου δύο εβδομάδων στην εστίαση

Διαδήλωση μπροστά από το δικαστήριο εμπορικών υποθέσεων της Μασσαλίας πραγματοποίησαν σήμερα εκατοντάδες ιδιοκτήτες και εργαζόμενοι από τον χώρο της εστίασης, για να διαμαρτυρηθούν κατά της κυβερνητικής απόφασης να κλείσουν από αύριο οι επιχειρήσεις τους, στο πλαίσιο των προσπαθειών για περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Γαλλίας. Η Μασσαλία και τα περίχωρα της έχουν τεθεί σε καθεστώς ύψιστου συναγερμού από την κυβέρνηση, η οποία αποφάσισε το κλείσιμο των μπαρ και των εστιατορίων της πόλης για δύο εβδομάδες.

Παρά τον ύψιστο συναγερμό, κάτοικοι της Μασσαλίας και τοπικοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η κίνηση αυτή είναι δυσανάλογη με την παράμετρο του κινδύνου του κορωνοϊού και θα προκαλέσει μεγάλη ζημιά στην τοπική οικονομία.

«Βρισκόμαστε σε απόγνωση. Όταν μας κλείνουν μας ταπεινώνουν. Αυτό δεν τιμωρεί μόνο τον ιδιοκτήτη, αλλά βυθίζει στην κρίση έναν ολόκληρο τομέα: προμηθευτές, διοργανωτές εκδηλώσεων, ντισκοτέκ. Περιμένουν να πεθάνουμε σιωπηλοί;», διαμαρτύρεται ο ιδιοκτήτης εστιατορίου Μπερνάρ Μαρτί.

Ο Ρενό Μιζελιέ, πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου της περιφέρειας Προβηγκία-Άλπεις-Κυανή Ακτή, όπου υπάγεται η Μασσαλία, δήλωσε ότι θα κατατεθεί μια δικαστική εντολή με την οποία θα ζητείται αναστολή της απόφασης.

Η υπουργός Εργασίας Ελιζαμπέτ Μπορν δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα λάβει μέτρα για να καλύψει τις πάγιες δαπάνες των μπαρ και εστιατορίων στη διάρκεια του lockdown. Πρόσθεσε μάλιστα ότι ειδικά προγράμματα προσωρινής ανεργίας θα εγγυώνται ότι οι υπάλληλοι θα λαμβάνουν ολόκληρο τον μισθό τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, REUTERS, AFP