ΚΟΣΜΟΣ

Πούτιν: «Κλάδος ελαίας» προς ΗΠΑ για ειρήνη στον κυβερνοχώρο

Πούτιν: «Κλάδος ελαίας» προς ΗΠΑ για ειρήνη στον κυβερνοχώρο

Έκκληση για συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ, να εγγυάται ότι καμία από τις δύο πλευρές δεν θα αναμιχθεί στις εκλογές των δύο χωρών απηύθυνε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο κ. Πούτιν έκανε λόγο και για ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας.

Σε ανακοίνωσή του εν όψει των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ την 3η Νοεμβρίου, ο Πούτιν τάχθηκε υπέρ μιας επανέναρξης των σχέσεων μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον, εκφράζοντας την επιθυμία για μια συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών ώστε να αποφευχθούν περιπτώσεις κυβερνοεπιθέσεων.

«Προτείνω την ανταλλαγή εγγυήσεων μη-ανάμειξης της μιας χώρας στις εσωτερικές σχέσεις της άλλης, συμπεριλαμβανομένων και των εκλογικών διαδικασιών και τη χρήση τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών και μεθόδων υψηλής τεχνολογίας», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Οι σχέσεις της Μόσχας με την Ουάσιγκτον έχουν επιδεινωθεί στα χαμηλότερα επίπεδα από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου καθώς πλησιάζουν οι αμερικανικές εκλογές.

Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες ισχυρίζονται ρωσική ανάμιξη στις εκλογές του 2016 με στόχο να επηρεάσουν το αποτέλεσμα υπέρ του Τραμπ. Οι υπηρεσίες εντόπισαν επιθέσεις χάκερ στην καμπάνια της Χίλαρι Κλίντον. Η Μόσχα αρνείται τις κατηγορίες.

«Μια από τις σημαντικότερες στρατηγικές προκλήσεις της εποχής μας είναι ο κίνδυνος μιας αντιπαράθεσης μεγάλης κλίμακας στο ψηφιακό σύμπαν», ανέφερε ο πρόεδρος Πούτιν. «Θα απευθυνθούμε ξανά στις ΗΠΑ με την πρόταση για έγκριση ενός προγράμματος πρακτικών μέτρων επανέναρξης των σχέσεών μας  στη χρήση τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών», δήλωσε, προτείνοντας συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών ώστε να αποφευχθούν κυβερνοεπιθέσεις.