ΚΟΣΜΟΣ

Εκκληση του Πούτιν στην αμερικανική κυβέρνηση

ekklisi-toy-poytin-stin-amerikaniki-kyvernisi-561093691

Απάντηση στις αμερικανικές αιτιάσεις για προσπάθειες παρέμβασης της Ρωσίας στις εκλογικές αναμετρήσεις των ΗΠΑ έδωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, διατυπώνοντας σειρά προτάσεων για την από κοινού αντιμετώπιση της ασφάλειας των διαδικτυακών επικοινωνιών από τις κυβερνήσεις και τις αρμόδιες υπηρεσίες των δύο μεγάλων δυνάμεων.

«Μία από τις μείζονες στρατηγικές προκλήσεις της εποχής μας είναι ο κίνδυνος μεγάλης κλίμακας σύγκρουσης στο ψηφιακό πεδίο. Για την αποτροπή αυτού του κινδύνου και τη διασφάλιση της ασφάλειας στις διεθνείς, διαδικτυακές επικοινωνίες, ειδική ευθύνη επωμίζονται οι δυνάμεις που διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο σε αυτό το πεδίο», αναφέρει η δήλωση του Ρώσου προέδρου.

Υπό αυτό το πρίσμα, το Κρεμλίνο προτείνει μια νέα «διμερή, διακυβερνητική συμφωνία για την πρόληψη επεισοδίων στον κυβερνοχώρο». Επιπλέον, ο ηγέτης της Ρωσίας εισηγείται την «παροχή αμοιβαίων εγγυήσεων για τη μη επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις κάθε χώρας, συμπεριλαμβανομένων των εκλογικών διαδικασιών». 

Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η Ρωσία παρενέβη διαδικτυακά για να ενισχύσει τον Ντόναλντ Τραμπ εις βάρος της Χίλαρι Κλίντον στις εκλογές του 2016, ενώ πρόσφατα υπήρξαν νέες καταγγελίες για ρωσική παρέμβαση ενόψει των εκλογών της 3ης Νοεμβρίου, εις βάρος του Δημοκρατικού υποψηφίου Τζο Μπάιντεν. Η Ρωσία απορρίπτει κατηγορηματικά αυτές τις κατηγορίες. Στη χθεσινή δήλωσή του, ο Βλαντιμίρ Πούτιν καλεί τις αμερικανικές αρχές να εμπλακούν σε καλόπιστο διάλογο ώστε να μην καταστούν οι διμερείς σχέσεις «όμηροι των πολιτικών μας διαφωνιών».

Στο μεταξύ, ο αντιπολιτευόμενος Ρώσος πολιτικός Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος πήρε εξιτήριο από το γερμανικό νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν την περασμένη Τετάρτη, εξέφρασε χθες την ευγνωμοσύνη του για το πλήρωμα του αεροσκάφους που τον μετέφερε από το Τομσκ στη Μόσχα τον περασμένο μήνα, όπως και για το συνεργείο πρώτων βοηθειών που τον παρέλαβε ύστερα από την αναγκαστική προσγείωση στο Ομσκ, στο περιστατικό της δηλητηρίασης που λίγο έλειψε να του κοστίσει τη ζωή. «Οι πιλότοι και το συνεργείο πρώτων βοηθειών μου χάρισαν 15 – 20 ώρες παραπάνω ζωή. Ο,τι ακολούθησε ήταν πολύ δραματικό και συνιστά μια άλλη ιστορία, αλλά δεν θα υπήρχε συνέχεια για μένα αν δεν υπήρχαν αυτά τα άτομα. Σας ευχαριστώ, άγνωστοι φίλοι μου», έγραψε ο Ναβάλνι στη σχετική ανάρτησή του, στο Instagram.