Μνήμες του 2015 μετά την επίθεση στο Παρίσι

Μνήμες του 2015 μετά την επίθεση στο Παρίσι

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Επίθεση με μαχαίρι μπροστά στα παλαιά γραφεία του περιοδικού Charlie Hebdo –και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η δίκη των συνεργών της τρομοκρατικής επίθεσης στο περιοδικό– έγινε χθες το μεσημέρι. Ενας άνδρας και μία γυναίκα, που είχαν βγει από το κτίριο για να καπνίσουν, τραυματίστηκαν σοβαρά, ενώ λίγο αργότερα ο φερόμενος ως δράστης συνελήφθη.

Η περιοχή γύρω από την πλατεία της Βαστίλλης τέθηκε σε συναγερμό, καθώς οι Αρχές αναζητούσαν πιθανούς συνεργούς, και απαγορεύθηκε η είσοδος και η έξοδος στα σχολεία, στους παιδικούς σταθμούς και στα γηροκομεία του 3ου, 4ου και 11ου διαμερίσματος του Παρισιού. 

«Ο βασικός δράστης της επίθεσης έχει συλληφθεί», δήλωσε ο εισαγγελέας του Παρισιού Ρεμί Αΐτς. Εχει επίσης τεθεί υπό κράτηση ένα δεύτερο άτομο, ενώ η έρευνα συνεχίζεται. Αρχικά η αστυνομία είχε αναφέρει ότι τα θύματα της επίθεσης ήταν τέσσερα. Ο άνδρας και η γυναίκα εργάζονται στην εταιρεία παραγωγής Premieres Lignes, υπεύθυνη για την εκπομπή ερευνητικής δημοσιογραφίας CashInvestigation. Οι περισσότεροι από τους συναδέλφους τους είχαν ζήσει από κοντά την επίθεση στο περιοδικό Charlie Hebdo, που στεγαζόταν σε άλλο όροφο του ίδιου κτιρίου το 2015. 

Στις 7 Ιανουαρίου εκείνης της χρονιάς, οι ισλαμιστές τρομοκράτες αδελφοί Κουατσί είχαν επιτεθεί στα γραφεία του περιοδικού, δολοφονώντας 12 συνεργάτες του, ενώ εν συνεχεία o συνεργός τους Αμεντί Κουλιμπαλί σκότωσε την αστυνομικό Κλαρισά Ζαν-Φιλιπ και τέσσερις πελάτες εβραϊκού παντοπωλείου. 

Οι τρεις δράστες δεν επέζησαν, αλλά τα άτομα που τους βοήθησαν στην οργάνωση των επιθέσεων συνελήφθησαν και δικάζονται.
Κατά την έναρξη της δίκης, το περιοδικό αναδημοσίευσε τα σκίτσα του Μωάμεθ που είχαν ερεθίσει τους ισλαμιστές, μαζί με αφιέρωμα στη μνήμη των νεκρών σκιτσογράφων και συνεργατών του περιοδικού. «Τα σκίτσα αποτελούν κομμάτι της Ιστορίας και η Ιστορία δεν αλλάζει», ανέφεραν. 

Η χθεσινή επίθεση έγινε σε «συμβολικό σημείο», δήλωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ. Η ζωή των δύο τραυματιών δεν κινδυνεύει, ενώ οι συνάδελφοί τους επέκριναν την έλλειψη φύλαξης στο κτίριο. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή