ΚΟΣΜΟΣ

Πύραυλοι «Νίντζα» κατά Αλ Κάιντα

pyrayloi-nintza-kata-al-kainta-561093769

Ηγετικό στέλεχος της Αλ Κάιντα στη Συρία εξόντωσαν πριν από δύο εβδομάδες οι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις, σχεδόν αθόρυβα, χάρη σε ασυνήθιστο βομβαρδισμό με μη επανδρωμένο αεροσκάφος drone. Οι Αμερικανοί χρησιμοποίησαν απόρρητο πύραυλο με κωδική ονομασία Ninja Hellfire, η γόμωση του οποίου αντί να αποτελείται από εκρηκτική ύλη, περιέχει εκατοντάδες μεταλλικά καρφιά και μακριές ατσάλινες λεπίδες, ικανές να τεμαχίσουν τον στόχο τους χωρίς να απειλήσουν αθώους παριστάμενους. 

Πρόκειται για τη δεύτερη φορά σε τρεις μήνες, που Αμερικανοί κομάντος σκοτώνουν ηγετικό στέλεχος της Αλ Κάιντα στη βορειοδυτική Συρία με τους ειδικά σχεδιασμένους αυτούς πυραύλους. Η αξιοποίηση τέτοιων καινοτόμων οπλικών συστημάτων δείχνει πόσο προσεκτικές πρέπει να είναι οι στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ για να μην προκαλέσουν επικίνδυνο διπλωματικό επεισόδιο, καθώς επιχειρούν ενίοτε πολύ κοντά σε Ρώσους στρατιωτικούς.

Η πρόσφατη σκόπιμη πρόσκρουση ρωσικού ελαφρού τεθωρακισμένου με το όχημα αμερικανικής περιπόλου στη ΒΑ Συρία οδήγησε σε κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο αντίπαλων υπερδυνάμεων στο συριακό έδαφος. Το περιστατικό έπεισε το Πεντάγωνο να αποστείλει τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού «Μπράντλεϊ» και να αυξήσει τις από αέρος περιπολίες, σε μία προσπάθεια να ενισχύσει τις επιχειρησιακές ικανότητες των 500 Αμερικανών στρατιωτών στη Συρία.

Στο δυτικό άκρο της χώρας, όπου οι ΗΠΑ δεν διαθέτουν στρατιώτες, το αρχηγείο ειδικών δυνάμεων του Πενταγώνου, με τη βοήθεια της CIA, διεξάγει μυστικό πόλεμο –με την άδεια της Ρωσίας– εναντίον μικρής, αλλά φανατικής, παραφυάδας της Αλ Κάιντα, η οποία σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους σχεδιάζει επιθέσεις κατά της Δύσης. Η επίθεση με το ειδικό drone σκότωσε τον Σαγιάφ αλ Τουνσί, τον Τυνήσιο επικεφαλής σχεδιασμού των επιθέσεων στη Δύση, που μελετούσε η «φράξια» Χουράς αλ Ντιν της Αλ Κάιντα.

Η οργάνωση θεωρείται τόσο επικίνδυνη που το Πεντάγωνο προχώρησε στη σπανιότατη κίνηση να ανοίξει απευθείας δίαυλο επικοινωνίας με ανώτατους Ρώσους αξιωματικούς στη Συρία, για την πραγματοποίηση ανεμπόδιστων αμερικανικών  βομβαρδισμών εναντίον στόχων της Χουράς στην περιοχή του Ιντλίμπ και του Χαλεπίου. Τέτοιοι βομβαρδισμοί από αμερικανικά αεροσκάφη ή drone είναι ιδιαίτερα σπάνιοι δυτικά από τη νοητή διαχωριστική γραμμή που χωρίζει τη Συρία σε ρωσική και αμερικανική ζώνη. Η υπάρχουσα συμφωνία θέλει τις αμερικανικές δυνάμεις να δραστηριοποιούνται ανατολικά του Ευφράτη και οι ρωσικές δυτικά του ποταμού.

«Πραγματοποιούμε τακτικά “πτήσεις αποκλιμάκωσης” με τους Ρώσους. Παρότι δεν είναι πολύ χαρούμενοι που είμαστε εκεί, τις περισσότερες φορές δεν έχουν αντιρρήσεις», λέει ανώτατος Αμερικανός αξιωματούχος του Πενταγώνου.