«Πάγωσε» το σχέδιο Σαλβίνι για κάλπες εδώ και τώρα

«Πάγωσε» το σχέδιο Σαλβίνι για κάλπες εδώ και τώρα

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ματέο Σαλβίνι –συνήθως λαλίστατος στα κανάλια και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης– μετά τις εκλογές της περασμένης Κυριακής σε επτά ιταλικές περιφέρειες ήταν άφαντος. Το αποτέλεσμα στο οποίο προσέβλεπε προκειμένου να αμφισβητήσει την κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε και να ζητήσει εδώ και τώρα εκλογές, δεν ήρθε ποτέ. 

Το αντιμεταναστευτικό κόμμα του, η Λέγκα, δεν κέρδισε την Τοσκάνη, όπως ονειρευόταν, δεν ήρθε καν κοντά, ενώ στο Βένετο, όπου θριάμβευσε, η νίκη πιστώνεται στον βασικό εσωκομματικό του αντίπαλο, εκφραστή της πιο φιλοευρωπαϊκής, λιγότερο λαϊκιστικής γραμμής, Λούκα Τζάια. Η επαρχία Μάρκε, στην οποία περιλαμβάνεται το λιμάνι της Ανκόνα και το γραφικό Ουρμπίνο, πέρασε μεν στα χέρια της Δεξιάς, αλλά εκεί ο νικητής ήταν υποψήφιος άλλου κόμματος, του νεοφασιστικού FdI (αδελφοί της Ιταλίας) που διεκδικεί από τη Λέγκα του Σαλβίνι τους ψηφοφόρους της κεντρικής και νότιας Ιταλίας. 

Ακόμη και τα φαινομενικά καταστροφικά αποτελέσματα του Κινήματος 5 Αστέρων (κάτω από 10% σε όλες τις περιφέρειες) δεν μπορούν να χαροποιήσουν τον Σαλβίνι, γιατί δεν εκφράζουν τόσο την αδυναμία του Κινήματος όσο την ευελιξία των υποστηρικτών του, που προτίμησαν να στηρίξουν τους τοπικά ισχυρότερους υποψήφιους του Δημοκρατικού Κόμματος αντί να αφήσουν τις περιφέρειές τους στα χέρια της Δεξιάς. Το συμπέρασμα των περιφερειακών εκλογών είναι ότι η πολιτική συμμαχία ανάμεσα στο Κίνημα 5 Αστέρων, από το οποίο προέρχεται ο πρωθυπουργός Κόντε και στο Δημοκρατικό Κόμμα του Νικόλα Τζιγκαρέτι αντέχει, δίνοντας μια εντελώς ασυνήθιστη για τα ιταλικά δεδομένα προοπτική σταθερότητας στην ιταλική κυβέρνηση. 

Η τραγωδία του κορωνοϊού, με 35.000 νεκρούς στη χώρα, δεν έχει οδηγήσει σε δυσαρέσκεια απέναντι στην κυβέρνηση, ενώ τα ποσοστά δημοτικότητας του πρωθυπουργού παραμένουν στο 60%. Η ιταλική πολιτική σκηνή είναι γεμάτη εκπλήξεις, αλλά πλέον, για πρώτη φορά από τον σχηματισμό της κυβέρνησης 5 Αστέρων/Δημοκρατικού Kόμματος, δεν υπάρχει στον ορίζοντα εκλογική αναμέτρηση που θα μπορούσε να λειτουργήσει αποσταθεροποιητικά, παρά μόνο η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας το 2022. 

Ακόμα και το μεταναστευτικό, ο πολιορκητικός κριός με τον οποίο ο Σαλβίνι επεχείρησε την έφοδό του προς την εξουσία, έχει χάσει σε σημασία και έχει μετατραπεί σε ένα από τα πολλά που απασχολούν την ιταλική κοινωνία. Την Πέμπτη, το σκάφος «Αλάν Κουρντί» της οργάνωσης Sea-Eye, που μετέφερε 125 διασωθέντες από τα νερά της Μεσογείου, έφθασε έξω από τη Σαρδηνία. Αντί για κάποιο μεγάλο δράμα, όπως θα γινόταν αν ο Σαλβίνι είχε παραμείνει στο αξίωμα του υπουργού Εσωτερικών, η Ιταλία συνεννοήθηκε με τις υπόλοιπες πρόθυμες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ώστε να κατανεμηθούν οι πρόσφυγες και μετανάστες σε πολλές χώρες – αφού ολοκληρώσουν την καραντίνα 14 ημερών πάνω στο σκάφος. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή