ΚΟΣΜΟΣ

Λευκορωσία: Πάνω από 350 συλλήψεις διαδηλωτών την Κυριακή

Λευκορωσία: Πάνω από 350 συλλήψεις διαδηλωτών την Κυριακή

Περισσότερες από 350 συλλήψεις πραγματοποίησε η αστυνομία στη Λευκορωσία κατά τις εκτεταμένες διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις της χώρας την Κυριακή, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές της χώρας τη Δευτέρα, κι ενώ η Πολωνία απειλεί να παρακάμψει τυχόν κυπριακό βέτο για ευρωπαϊκές κυρώσεις στη Λευκορωσία.

Οι διαμαρτυρίες κατά της κυβέρνησης του προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο όλο και ενισχύονται εβδομάδα με την εβδομάδα, και το υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε αριθμό-ρεκόρ συλλήψεων σε διάφορες πόλεις της χώρας.

Εικόνες, κυρίως από το Μινσκ, έδειχναν μασκοφορεμένους αστυνομικούς να σέρνουν διαδηλωτές σε οχήματα της αστυνομίας, και να ρίπτουν δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης για να διαλύσουν τις διαδηλώσεις που συμπλήρωσαν επτά συνεχείς εβδομάδες μετά τις εκλογές στις αρχές Αυγούστου.

Στο μεταξύ από τη Βουδαπέστη ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Ζμπίγκνιου Ράου δήλωσε τη Δευτέρα ότι εφόσον η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν μπορεί να καταλήξει σε ομοφωνία για την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Λευκορωσίας, οι χώρες-μέλη της ΕΕ μπορεί να εξετάσουν την επιβολή εθνικών κυρώσεων κατά του Μινσκ.

Η Κύπρος έχει κάνει λόγο για ικανοποίηση του αιτήματός της για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας για την ερευνητική δραστηριότητα τουρκικών σκαφών σε κυπριακά θάλασσια οικόπεδα, πριν την επιβολή κυρώσεων στη Λευκορωσία.

Με πληροφορίες από Reuters