Απορρίφθηκε από τους Ελβετούς το Schwexit

Απορρίφθηκε από τους Ελβετούς το Schwexit

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΝΗ. Οι Ελβετοί ψηφοφόροι απέρριψαν, με ποσοστό 61%, την πρόταση του συντηρητικού ξενοφοβικού κόμματος SVP για διάρρηξη των δεσμών της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Το κόμμα είχε προτείνει να καταργηθεί η ελεύθερη μετεγκατάσταση πολιτών της Ε.Ε. στην Ελβετία, εξέλιξη που θα ακύρωνε αυτομάτως επτά διμερείς συμφωνίες, φέρνοντας ανατροπές στις εμπορικές σχέσεις Ε.Ε. – Ελβετίας.  

Από τα 8,6 εκατομμύρια κατοίκους της Ελβετίας, τα 2,1 εκατομμύρια δεν έχουν γεννηθεί στη χώρα, ενώ εξ αυτών το 1,5 εκατομμύριο κατάγεται από χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Επίσης, εκατοντάδες χιλιάδες Γάλλοι, Γερμανοί και Ιταλοί περνούν καθημερινά τα σύνορα για να εργαστούν στην Ελβετία και να επιστρέψουν το απόγευμα στη χώρα τους. 

Το SVP είχε κάνει εκστρατεία για την επιβολή περιορισμών στην ελεύθερη μετακίνηση, υπό τα πρότυπα της βρετανικής καμπάνιας του 2016 για το Brexit. Οι Ελβετοί ψηφοφόροι, ωστόσο, δεν επηρεάστηκαν από τα επιχειρήματα περί Ευρωπαίων που «κλέβουν τις δουλειές και ρίχνουν τα μεροκάματα», προτιμώντας να κρατήσουν τις διμερείς σχέσεις ως έχουν. Κατά των περιορισμών τάχθηκαν όλα τα ελβετικά πολιτικά κόμματα, πλην του SVP, τα συνδικάτα και οι επιχειρηματικές ενώσεις, ενώ η υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας, Κάριν Κέλερ Σούτερ, δήλωσε ότι η απόρριψη θα ήταν «χειρότερη από το Brexit».

Το αποτέλεσμα του ελβετικού δημοψηφίσματος έγινε δεκτό με ικανοποίηση στις Βρυξέλλες, καθώς ανοίγει πλέον ο δρόμος για την αντικατάσταση των πολλαπλών διμερών συμφωνιών με τη «συμφωνία-πλαίσιο» για τις σχέσεις Ε.Ε. – Ελβετίας. Ο βασικός κορμός της διαπραγμάτευσης για τη συμφωνία έχει ολοκληρωθεί, ενώ η ελβετική Βουλή έχει εκφραστεί θετικά. «Ο ελβετικός λαός μίλησε: έχουμε μπροστά μας ένα λαμπρό, κοινό μέλλον», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Σε μιαν άλλη εξέλιξη, ένα από τα δημοψηφίσματα της Κυριακής αφορούσε την καθιέρωση αμειβόμενης άδειας πατρότητας. Η πρόταση εγκρίθηκε. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή