Κυρώσεις στη Λευκορωσία από Βρετανία και Καναδά

Κυρώσεις στη Λευκορωσία από Βρετανία και Καναδά

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην επιβολή κυρώσεων σε βάρος του προέδρου της Λευκορωσίας και ορισμένων υψηλόβαθμων αξιωματούχων προχωρούν Βρετανία και Καναδάς, για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εκλογική νοθεία. Το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στη Λευκορωσία εξετάζει και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συγκεκριμένα, η Βρετανία επέβαλε κυρώσεις σε βάρος του Αλεξάντερ Λουκασένκο και επτά ακόμη υψηλόβαθμων αξιωματούχων, με τις κατηγορίες περί απάτης στην εκλογική διαδικασία και τη χρήση βίας εναντίον των διαδηλωτών, όπως δήλωσε στο Reuters ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ντόμινικ Ράαμπ. Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λουκασένκο και επικεφαλής του κυβερνητικού του επιτελείου συγκαταλέγονται μεταξύ των αξιωματούχων στους οποίους επιβάλλονται κυρώσεις, δήλωσε ο κ. Ράαμπ σε συνέντευξη κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Σεούλ.

Στη Λευκορωσία έχουν ξεσπάσει διαδηλώσεις από τότε που ο Λουκασένκο -που βρίσκεται στην εξουσία επί 26 χρόνια- επικράτησε με οριακή νίκη στις εκλογές της 9ης Αυγούστου, την ώρα που οι πολιτικοί του αντίπαλοι αμφισβητούν το αποτέλεσμα και κάνουν λόγο για νοθεία. Όλες οι μεγάλες προσωπικότητες της αντιπολίτευσης βρίσκονται είτε στη φυλακή είτε έχουν διαφύγει εκτός χώρας.

Ο Ράαμπ είχε ενημερώσει το βρετανικό Κοινοβούλιο περί επιβολής κυρώσεων σε βάρος του Μινσκ, σε συντονισμό με τις ΗΠΑ και τον Καναδά, ο οποίος ακολούθησε σήμερα το παράδειγμα της Βρετανίας.

Η κυβέρνηση του Τζάστιν Τριντό επέβαλε κυρώσες σε βάρος του Λουκασένκο και δέκα ακόμη υψηλόβαθμων αξιωματούχων για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως ανακοίνωσε το καναδικό υπουργείο Εξωτερικών. «Μετά την απάτη στις προεδρικές εκλογές του Αυγούστου, η κυβέρνηση της Λευκορωσίας διεξάγει συστηματική καμπάνια καταπίεσης και βίας κατά των διαδηλώσεων του λαού και των κομμάτων της αντιπολίτευσης», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή