Διευρύνονται οι συγκρούσεις στον Νότιο Καύκασο

Διευρύνονται οι συγκρούσεις στον Νότιο Καύκασο

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίστηκαν με αμείωτη ένταση και σε μεγαλύτερο γεωγραφικό εύρος οι συγκρούσεις για τον θύλακο του Ναγκόρνο – Καραμπάχ, στον Νότιο Καύκασο, με την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν να ανταλλάσσουν κατηγορίες για επιθέσεις στα ίδια τα εδάφη τους, μακριά από τη διαφιλονικούμενη περιοχή. Το ενδεχόμενο ενός ανοικτού πολέμου μεταξύ των δύο πρώην σοβιετικών δημοκρατιών, με εμπλοκή της Τουρκίας και της Ρωσίας, ενισχύθηκε χθες το απόγευμα, όταν το υπουργείο Αμυνας της Αρμενίας ανακοίνωσε ότι τουρκικό F-16 κατέρριψε ρωσικής κατασκευής αρμενικό αεροσκάφος Su-25 πάνω από τον εθνικό εναέριο χώρο. Τόσο η Αγκυρα όσο και το Μπακού διέψευσαν την καταγγελία. Tην τρίτη ημέρα των εχθροπραξιών που ξεκίνησαν την Κυριακή, το υπουργείο Αμυνας του Αζερμπαϊτζάν κατήγγειλε ότι ο αρμενικός στρατός εξαπέλυσε βομβαρδισμούς από την παραμεθόρια πόλη Βάρντενις, πλήττοντας στόχους στην αζερική περιφέρεια Ντασκεσάν.

Η Αρμενία διέψευσε την καταγγελία και υποστήριξε ότι το αζερικό πυροβολικό βομβάρδισε απρόκλητα τη Βάρντενις, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας άμαχος.Είχαν προηγηθεί, τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη, πολύωρες μάχες, με τον στρατό του Ναγκόρνο – Καραμπάχ να μάχεται για να απωθήσει τις δυνάμεις των Αζέρων.Ρεπορτάζ των βρετανικών εφημερίδων Times και Guardian επιβεβαιώνουν προηγούμενες πληροφορίες του πρακτορείου Reuters, σύμφωνα με τις οποίες η Τουρκία έχει στείλει, προς ενίσχυση των Αζέρων, μισθοφόρους της από τη Συρία να πολεμήσουν εναντίον των Αρμενίων.

Χθες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσολγου δήλωσε ότι η χώρα του «στέκεται στο πλευρό του Αζερμπαϊτζάν, τόσο στο πεδίο των μαχών όσο και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».Στο διπλωματικό πεδίο, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ κάλεσε χθες τα δύο μέρη σε άμεση κατάπαυση του πυρός, ενώ η Γαλλία ζήτησε να συγκληθεί η ομάδα του Μινσκ (Ρωσία, ΗΠΑ, Γαλλία). Εκκληση στην Τουρκία να μεσολαβήσει προς το Μπακού για την εκτόνωση της κρίσης απηύθυνε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντιμίτρι Πεσκόφ.Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επρόκειτο να συνέλθει εκτάκτως τα μεσάνυχτα για να συζητήσει την εξελισσόμενη κρίση. Aπό την Κρήτη, την οποία επισκέφθηκε, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο τόνισε ότι «και οι δύο πλευρές πρέπει να εγκαταλείψουν τη βία» και να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή