Παγκόσμια Τράπεζα: Κονδύλι 10 δισεκ. ευρώ για να φτάσουν στις φτωχές χώρες εμβόλια κορωνοϊού

Παγκόσμια Τράπεζα: Κονδύλι 10 δισεκ. ευρώ για να φτάσουν στις φτωχές χώρες εμβόλια κορωνοϊού

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε το σχέδιό της για τη διάθεση 12 δισεκ. δολαρίων (10,25 δισεκ. ευρώ) ώστε να φθάσουν τα εμβόλια του κορωνοϊού και στις πλέον φτωχές χώρες του κόσμου.

Η πρωτοβουλία του διεθνούς χρηματοπιστωτικού οργανισμού αποσκοπεί στην πρόσβαση έως και 2 δισεκ. ανθρώπων σε φτωχότερες χώρες του πλανήτη στο εμβόλιο που ελπίζεται ότι θα τεθεί σύντομα σε κυκλοφορία.

Η Παγκόσμια Τράπεζα ζητεί από τις ισχυρότερες χώρες-μέλη της να εγκρίνουν ένα πρόγραμμα που θα εκταμιεύει χρήματα για το σκοπό αυτό τους επόμενους 12 με 18 μήνες.

Ο Ντέιβιντ Μαλπάς, πρόεδρος της Τράπεζας, δήλωσε ότι η πρωτοβουλία αυτή είναι απαραίτητη διότι φαίνεται πως η Covid-19 πλήττει περισσότερο τις χώρες με χαμηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα παρά τον ανεπτυγμένο κόσμο.

«Η διάθεση αυτών των κεφαλαίων θα αλλάξει το παιχνίδι, διότι μόλις δημιουργηθεί ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο θα μπορεί ο κόσμος να επιστρέψει στην κανονική του ζωή με ασφάλεια,» είπε ο κ. Μαλπάς.

«Ηδη υπάρχουν σημαντικές παραγγελίες δόσεων [του εμβολίου] από τις χώρες με υψηλό εισόδημα, και θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι και οι άλλες χώρες θα έχουν πρόσβαση,» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι η σχετική δράση έπρεπε να αναληφθεί άμεσα, και όχι αφού καταστεί διαθέσιμο το εμβόλιο, ώστε να υπάρχουν άμεσα ευεργετικά αποτελέσματα για όλους.

Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει στο παρελθόν καταγράψει επιτυχημένες εκστρατείες κατά της πολιομυελίτιδας, της ιλαράς και του AIDS.

Πηγή: The Guardian

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή