ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ – Μπάιντεν: Ποιος κέρδισε έστω και οριακά τη μάχη του debate

Τραμπ – Μπάιντεν: Ποιος κέρδισε έστω και οριακά τη μάχη του debate

Το πρώτο debate μεταξύ Ντόναλντ Τραμπ και Τζο Μπάιντεν αποτελεί ήδη γεγονός. Οι εντυπώσεις που άφησαν οι δύο διεκδικητές του προεδρικού θώκου, ομολογουμένως, δεν ήταν και οι καλύτερες, με την τηλεμαχία να εξελίσσεται σε μία συνεχή ανταλλαγή προσβολών, αντιπαραθέσεων και λεκτικών πυροτεχνημάτων. Κατά πάσα πιθανότητα, μάλιστα, οι Αμερικανοί ψηφοφόροι δεν έγιναν σοφότεροι.

Παρ’ όλα αυτά, οι αναλυτές θεωρούν ότι ένας από τους δύο κέρδισε έστω και οριακά τη μάχη των εντυπώσεων. Κι αυτός δεν είναι άλλος από τον υποψήφιο των Δημοκρατικών, Τζο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με την εταιρεία δημοσκοπήσεων Good Judgment, μετά την ολοκλήρωση του debate, οι πιθανότητες εκλογικής νίκης του βετεράνου πολιτικού βελτιώθηκαν κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες και διαμορφώθηκαν στο 78%. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό από τις 18 Αυγούστου του 2020.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η εταιρεία FiveThirtyEight ανέβασε -επίσης- στο 78,4% τις πιθανότητες επικράτησης του υποψήφιου των Δημοκρατικών, ο οποίος τον περασμένο Φεβρουάριο συγκέντρωνε μόλις το 40% των πιθανοτήτων.

Παρότι δεν είναι ξεκάθαρη η ακριβής συνεισφορά της χθεσινής τηλεμαχίας στις σημερινές εκτιμήσεις των αναλυτών, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι διαδραμάτισε έναν σημαντικό ρόλο στην αναθεώρηση των εκλογικών προβλέψεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ είναι προγραμματισμένες για την Τρίτη, 3 Νοεμβρίου του 2020.

Με πληροφορίες από Bloomberg