Brexit: Η Κομισιόν εκκινεί διαδικασία επί παραβάσει κατά της βρετανικής κυβέρνησης

Brexit: Η Κομισιόν εκκινεί διαδικασία επί παραβάσει κατά της βρετανικής κυβέρνησης

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση κινεί διαδικασία επί παραβάσει κατά της βρετανικής κυβέρνησης, εξαιτίας του νομοσχεδίου το οποίο αναιρεί ρυθμίσεις της συμφωνίας αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από το ευρωπαϊκό μπλοκ. «Σήμερα το πρωί, η Κομισιόν αποφάσισε να αποστείλει επιστολή προειδοποίησης προς την βρετανική κυβέρνηση. Πρόκειται για το πρώτο στάδιο της διαδικασίας επί παραβάσει», ανακοίνωσε η πρόεδρος της Επιτροπής.

Οι Βρυξέλλες είχαν δώσει προθεσμία μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου στην βρετανική κυβέρνηση για να αποσύρει το νομοσχέδιο.

Η εκκίνηση της διαδικασίας επί παραβάσει ανακοινώνεται την στιγμή κατά την οποία ευρωπαίοι και βρετανοί διαπραγματευτές βρίσκονται στις Βρυξέλλες από την Τρίτη για έναν ακόμη γύρο συνομιλιών σχετικά με την μελλοντική τους εμπορική σχέση. Οι συνομιλίες ολοκληρώνονται αύριο.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει προθεσμία ενός μηνός για να απαντήσει στην ευρωπαϊκή επιστολή, διευκρινίζεται σε ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Μετά την εξέταση των παρατηρήσεων αυτών ή απουσία παρατηρήσεων, η Κομισιόν θα μπορεί, αν το κρίνει, να αποφασίσει να εκδώσει μία αιτιολογημένη γνώμη», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Η διαδικασία μπορεί να φθάσει μέχρι το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το οποίο δύναται να επιβάλει πρόστιμο ή κυρώσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Brexit: Η Κομισιόν εκκινεί διαδικασία επί παραβάσει κατά της βρετανικής κυβέρνησης-1

Αντίδραση από το Λονδίνο

Η Βρετανία έχει με σαφήνεια εκθέσει τους λόγους για την μεταβολή των ρυθμίσεων της συμφωνίας του Brexit ως προς το ευαίσθητο θέμα των ιρλανδικών συνόρων μέσω του Internal Market Bill (νομοσχέδιο για την εσωτερική αγορά), δήλωσε κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Λονδίνο μετά την ανακοίνωση από την πρόεδρο της Κομισιόν της εκκίνησης διαδικασίας επί παραβάσει κατά της βρετανικής κυβέρνησης.

«Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα νομικό δίκτυ προστασίας της ακεραιότητας της εσωτερικής αγοράς του Ηνωμένου Βασιλείου, να διασφαλίσουμε ότι οι υπουργοί θα εξακολουθήσουν να έχουν την δυνατότητα να τηρούν τις υποχρεώσεις τους προς την Βόρεια Ιρλανδία για την προστασία των κεκτημένων της ειρηνευτικής διαδικασίας», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή