ΗΠΑ: Ανησυχία για τον κίνδυνο ξένης παρέμβασης στις προεδρικές εκλογές

ΗΠΑ: Ανησυχία για τον κίνδυνο ξένης παρέμβασης στις προεδρικές εκλογές

1' 43" χρόνος ανάγνωσης

Ανήσυχοι για την πιθανότητα ξένης παρέμβασης στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου εμφανίζονται οι Αμερικανοί, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου του Σικάγο και του Associated Press.

Πιο συγκεκριμένα, σχεδόν τα ¾ δηλώνουν τουλάχιστον «κάπως ανήσυχοι» για το ενδεχόμενο παρέμβασης, η οποία θα μπορούσε να έχει τη μορφή της αλλοίωσης των εκλογικών συστημάτων ή του εκλογικού αποτελέσματος, καθώς και τη μορφή υποκλοπής δεδομένων από υποψήφιους, κόμματα ή παράγοντες που επηρεάζουν τον τρόπο σκέψης των ψηφοφόρων.

Παρ’ όλα αυτά, λιγότερο από το 50% των Αμερικανών δηλώνει «εξαιρετικά» ή «πολύ» ανήσυχο για τον κίνδυνο ξένης παρέμβασης στην προσεχή εκλογική αναμέτρηση.

Η σφυγμομέτρηση πραγματοποιήθηκε, εν μέσω της προειδοποίησης των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών περί συνεχιζόμενων προσπαθειών από ξένους παράγοντες να παρέμβουν στην εγχώρια πολιτική σκηνή, παραπέμποντας μάλιστα στη ρωσική εκστρατεία δυσφήμισης του υποψήφιου των Δημοκρατικών, Τζο Μπάιντεν.

Οι κομματικές προτιμήσεις

Αξίζει να σημειωθεί πάντως, ότι ο βαθμός ανησυχίας των Αμερικανών ψηφοφόρων, εν πολλοίς, εξαρτάται από τις κομματικές προτιμήσεις. Για παράδειγμα, το 68% των ψηφοφόρων του Μπάιντεν δηλώνει «υπερβολικά» ή «πολύ» ανήσυχο. Το αντίστοιχο ποσοστό ανάμεσα στους ψηφοφόρους του Ντόναλντ Τραμπ ανέρχεται πέριξ του 30%.

Θεωρητικά, μια ξένη παρέμβαση ή ξένη επιρροή, θα μπορούσε να προσλάβει διάφορες μορφές. Πέραν της εμπλοκής με τα συστήματα ψήφου ή με την άποψη των ψηφοφόρων για τους υποψήφιους, διαρθρώνεται και ο κίνδυνος υποκλοπής πληροφοριών από έναν υποψήφιο ή από ένα κόμμα.

Η περίπτωση του 2016

Σε κάθε περίπτωση, οι παραπάνω ανησυχίες έχουν τις ρίζες τους στις προεδρικές εκλογές του 2016, όταν ρωσικοί λογαριασμοί στα social media προωθούσαν περιεχόμενο, ικανό να σπείρει τη διχόνοια στην αμερικανική κοινωνία.

Μάλιστα, το 69% των Αμερικανών θεωρεί ότι πράγματι η Ρωσία προσπάθησε να επηρεάσει το αποτέλεσμα των εκλογών του 2016. Μάλιστα, το σχετικό ποσοστό ανάμεσα στους ψηφοφόρους του Μπάιντεν εκτινάσσεται στο 90%. Το ίδιο πιστεύει και σχεδόν το 50% των υποστηρικτών του Τραμπ.

Μόλις το 26% συμφωνεί με τις σχέσεις Τραμπ – Ρωσίας

Στο ίδιο πλαίσιο, τέλος, το 46% αποδοκιμάζει τις σχέσεις Τραμπ – Ρωσίας, ενώ μόλις το 26% επικροτεί την προσέγγιση του Αμερικανού προέδρου απέναντι στη Μόσχα, η οποία έχει αποτελέσει αντικείμενο έντονης κριτικής από τους Δημοκρατικούς.