Ο Σαλβίνι μετατρέπει τη δίκη του σε γιορτή

Ο Σαλβίνι μετατρέπει τη δίκη του σε γιορτή

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΤΑΝΗ. Δύναμη 500 αστυνομικών, ειδικά μέτρα, αποκλεισμοί περιοχών, δύο αντιμαχόμενα στρατόπεδα. Η πόλη της Κατάνης ζει από χθες στους ρυθμούς της δίκης του πρώην υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι για την υπόθεση της παράνομης κράτησης προσφύγων και μεταναστών στο σκάφος του ιταλικού πολεμικού ναυτικού «Γκρεγκορέτι». 

Ο Σαλβίνι κατηγορείται για απαγωγή εξαιτίας των εντολών που έδωσε, να μην αποβιβαστούν οι διασωθέντες στη Σικελία. Οι εντολές κρίθηκαν παράνομες από την ιταλική Δικαιοσύνη με βάση τις δεσμεύσεις της Ιταλίας από το διεθνές δίκαιο και άνοιξαν τον δρόμο για την παραπομπή του Σαλβίνι. Η υπόθεση βρίσκεται στον πυρήνα της πολιτικής του πρώην υπουργού Εσωτερικών, ο οποίος επί μακρό χρονικό διάστημα βάσιζε την πολιτική του καριέρα στη σκληρή στάση του στο μεταναστευτικό. 

Οι Αρχές της Κατάνης έχουν απαγορεύσει τόσο στους υποστηρικτές όσο και στους αντιπάλους του Σαλβίνι να πλησιάσουν το δικαστικό μέγαρο της πόλης, αλλά και να έρθουν σε επαφή μεταξύ τους. Προκειμένου να προσελκύσει τους υποστηρικτές του στη σικελική πόλη, ο Σαλβίνι οργάνωσε στο λιμάνι «τριήμερο Λέγκας». Την ίδια στιγμή, στο αεροδρόμιο της Κατάνης, ένα γιγάντιο πανό ενημερώνει τους υποστηρικτές της Λέγκας ότι δεν είναι ευπρόσδεκτοι, καθώς αριστερές ομάδες και πολίτες που υπερασπίζονται την ανθρωπιστική μεταχείριση των μεταναστών ετοιμάζονται να διαδηλώσουν εναντίον του Σαλβίνι. 

Εις βάρος του Σαλβίνι εκκρεμούν και άλλες αντίστοιχες υποθέσεις. Στην περίπτωση του «Γκρεγκορέτι», 131 πρόσφυγες και μετανάστες παρέμειναν εγκλωβισμένοι επί έξι ημέρες σε σκάφος του ιταλικού πολεμικού ναυτικού τον Ιούλιο του 2019, προτού η Δικαιοσύνη ανατρέψει την υπουργική απόφαση. Ενα μήνα αργότερα, ο Σαλβίνι εκτίμησε πως μπορούσε να ρίξει την κυβέρνηση στην οποία πρωταγωνιστούσε, ώστε να προκηρυχθούν εκ νέου εκλογές. Το αποτέλεσμα ήταν το κυβερνών Κίνημα 5 Αστέρων να αλλάξει κυβερνητικό εταίρο, παραμένοντας στην εξουσία χωρίς τη Λέγκα του Σαλβίνι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή