Αψήφησαν τα υγειονομικά μέτρα για τη γιορτή του Σουκότ

Αψήφησαν τα υγειονομικά μέτρα για τη γιορτή του Σουκότ

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Στη σύλληψη 13 ατόμων προχώρησε το βράδυ της Κυριακής η ισραηλινή αστυνομία στην πόλη Μπνάι Μπρακ, τόπο κατοικίας πολλών υπερορθόδοξων Εβραίων, ενώ 18 άτομα συνελήφθησαν σε συνοικίες της Ιερουσαλήμ, μετά τις ταραχές που προκάλεσε η προσπάθεια της αστυνομίας να διαλύσει πλήθη πιστών που συνωστίζονταν παρά τους κανόνες για την αντιμετώπιση της πανδημίας εν μέσω της θρησκευτικής γιορτής του Σουκότ, διάρκειας μιας εβδομάδας.

Παρά την αυστηρή απαγόρευση κυκλοφορίας και το δεύτερο lockdown στο Ισραήλ μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, ο κορωνοϊός συνεχίζει να μεταδίδεται μεταξύ της κοινότητας των ορθόδοξων Εβραίων, οι οποίοι επιμένουν να τηρούν τις θρησκευτικές τους γιορτές και παραδόσεις, χωρίς να τηρούν μέτρα προστασίας.

Στη συνοικία Μέα Σαρίμ της Ιερουσαλήμ, υπερορθόδοξοι Εβραίοι εκτόξευσαν πέτρες εναντίον αστυνομικών, τραυματίζοντας δύο από αυτούς και προκαλώντας φθορές σε πολλά περιπολικά. Σύμφωνα με την αστυνομία, αστυφύλακες προσπάθησαν να διαλύσουν παράνομη συγκέντρωση στη συναγωγή Αγκουντάτ Γιζραέλ της οδού Ντέσλερ της Ιερουσαλήμ το βράδυ της Κυριακής. Εκεί, οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι μέλη της ορθόδοξης κοινότητας χόρευαν στον δρόμο έξω από τη συναγωγή, χωρίς να φορούν μάσκες και χωρίς να τηρούν τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Παρά τις εκκλήσεις της αστυνομίας, οι πιστοί, που γιόρταζαν τη γιορτή Σουκότ στη μνήμη των Εβραίων που δραπέτευσαν από τον φαραώ και την αιχμαλωσία στην Αίγυπτο, επιτέθηκαν εναντίον των αστυνομικών, τους οποίους υποχρέωσαν σε υποχώρηση. Η αστυνομία «ανακατέλαβε» τη συνοικία μετά την άφιξη ισχυρών ενισχύσεων. 

Την τακτική της αστυνομίας καταδίκασε ο δήμαρχος της Μπνάι Μπρακ, ανατολικά του Τελ Αβίβ, ραβίνος Αβραάμ Ρουμπινστάιν: «Είναι πολύ λυπηρό που η αστυνομία δεν διδάσκεται από τα σφάλματά της και επιμένει να χρησιμοποιεί βία εναντίον πιστών». Στον εποικισμό της Μπετάρ Ιλίτ στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, ορθόδοξοι έποικοι συγκρούσθηκαν με αστυνομικούς, αρνούμενοι να τηρήσουν τα μέτρα. Τεταμένη ήταν χθες η ατμόσφαιρα στην κηδεία στο λιμάνι της Ασντόντ, νότια του Τελ Αβίβ, του αρχιραβίνου του Πίτσμπεργκ στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ, Μορντεχάι Μπερ Λίφερ, ο οποίος πέθανε χθες το πρωί σε ηλικία 65 ετών εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19. Ο ραβίνος Λίφερ νοσηλευόταν εδώ και δύο μήνες σε ισραηλινό νοσοκομείο και ετάφη αμέσως μετά τον θάνατό του, όπως επιτάσσει το εβραϊκό δόγμα. Παρά τη μεγάλη κινητοποίηση της αστυνομίας, οι χιλιάδες ορθόδοξοι πιστοί που παρευρέθηκαν στην τελετή δεν τήρησαν τα μέτρα υγειονομικής ασφάλειας. Το Ισραήλ έχει καταγράψει μέχρι σήμερα 65.063 κρούσματα κορωνοϊού, ενώ 1.719 άνθρωποι έχουν πεθάνει. Περισσότερα από 8.500 κρούσματα και 370 θάνατοι έχουν καταγραφεί στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη και στη Γάζα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή