Ευρώπη- Covid19: Στο «στόχαστρο» και πάλι οι μεγαλύτερες ηλικίες

Ευρώπη- Covid19: Στο «στόχαστρο» και πάλι οι μεγαλύτερες ηλικίες

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

To δεύτερο κύμα της πανδημίας του νέου κορωνοϊόυ είχε το καλοκαίρι «πρωταγωνιστές» κυρίως νέους ανθρώπους πολλοί από τους οποίους εμφάνισαν ήπια ή και καθόλου συμπτώματα. Η εικόνα αυτή αλλάζει. Στο στόχαστρο μπαίνουν και πάλι οι μεγαλύτερες ηλικίες.  

Τα τελευταία δεδομένα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών δείχνουν ότι έχουμε σημαντική αύξηση των κρουσμάτων στην ηλικιακή ομάδα 65 ετών και άνω ανά την Ευρώπη. Έτσι αυξάνονται ταχύτατα ο αριθμός τόσο των νοσηλευόμενων (και διασωληνωμένων) όσο και των θανάτων στην ήπειρο, που κατά τη διάρκεια του καλοκαιριούν είχαν παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα, παρά την έξαρση των κρουσμάτων. Όπως εξηγούν ειδικοί σε πολλές περιπτώσεις οι νέοι που νοσούν ελαφριά μεταδίδουν την νόσο σε ηλικιωμένους στο περιβάλλον τους.  

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει χτυπήσει επανειλημμένα τον κώδωνα του κινδύνου τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων και θανάτων υπερβαίνει ακόμη και τα επίπεδα της άνοιξης. 

Στη Βρετανία ο αριθμός των ασθενών με Covid-19 που εισήχθησαν στο νοσοκομείο υπερδιπλασιάστηκε τον Σεπτέμβριο σε περισσότερους από 2.000. Οι θάνατοι τον ίδιο μήνα (έως και τις 28/09) έφτασαν τους 588- αριθμός και πάλι υπερδιπλάσιος εκείνου του Αυγούστου. 

Στην Ισπανία 547 άνθρωποι πέθαναν από νέο κορωνοϊό μόνο την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου. H Μαδρίτη είναι η πρώτη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα η οποία θα επιστρέψει σε lockdown. Στην Ιταλία περισσότερα από το 1/3 των κρουσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες είναι άνω των 50 ετών. Παρόμοια είναι η εικόνα και στη Γαλλία. 

Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν με κάθε τρόπο να αποφύγουν τα νέα γενικά lockdown, αφού γνωρίζουν ότι οι συνέπειες στην πραγματική οικονομία θα ήταν καταστροφικές και αυτές με τη σειρά τους θα είχαν ισχυρές κοινωνικο- πολιτικές παρενέργειες. Στο σύνολό τους ωστόσο έχουν επαναφέρει ή ενισχύσει επί μέρους μέτρα, όπως η χρήση της μάσκας ακόμη και σε ανοιχτούς δημόσιους χώρους, οι περιορισμοί στον αριθμό των επισκεπτών σε κοινωνικές εκδηλώσεις ή το κλείσιμο χώρων εστίασης και διασκέδασης νωρίς το βράδυ. Τα τοπικά lockdown είναι επίσης ένα όπλο που αξιοποιούν στην μάχη κατά της πανδημίας, η οποία σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας θα είναι εξαιρετικά δύσκολη για την γηραιά ήπειρο το δίμηνο Οκτωβρίου- Νοεμβρίου. 

Πηγές: Wall Street Journal, Reuters 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή