«Δάκτυλος Αγκυρας στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ»

«Δάκτυλος Αγκυρας στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ»

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΡΕΒΑΝ/ΜΠΑΚΟΥ. Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ υπέδειξε τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν ως τον κύριο υποκινητή των εχθροπραξιών στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ, επιβεβαιώνοντας παράλληλα τις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με τις οποίες η Τουρκία έχει μετακινήσει τζιχαντιστές μισθοφόρους από τη Συρία προς το Ναγκόρνο – Καραμπάχ. 

Η δραστηριοποίηση τζιχαντιστών ελεγχόμενων από την Τουρκία, εφόσον ευσταθεί, είναι ένα ακόμη κοινό της σύρραξης στο Καραμπάχ με αυτή στη Λιβύη. Και στα δύο μέτωπα, η Αγκυρα και η Μόσχα υποστηρίζουν διαφορετικές πλευρές, αλλά επιτυγχάνουν να μη μετατραπεί η περιφερειακή σύρραξη σε ανοικτό μέτωπο μεταξύ τους. 

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του επικεφαλής της ρωσικής αντικατασκοπείας (SVR) Σεργκέι Ναρίσκιν, ότι αναμένει την επιστροφή της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ο Ναρίσκιν υπογράμμισε, ωστόσο, ότι η Μόσχα ανησυχεί για το ενδεχόμενο μετατροπής του Καραμπάχ σε βάση «διεθνών τρομοκρατικών οργανώσεων». 

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που επισκέφθηκε χθες το Μπακού, δεν διέψευσε την ανάμειξη της Τουρκίας, αντιθέτως, τη δικαιολόγησε ως απάντηση στην αδράνεια της διεθνούς κοινότητας. «Ακούμε τις εκκλήσεις από όλο τον κόσμο για άμεση κατάπαυση του πυρός. Και τι θα γίνει μετά;» είπε ο Τσαβούσογλου. «Υπήρχε ώς τώρα εκεχειρία αλλά τι έγινε; Μπορείτε να πείτε στην Αρμενία να αποσυρθεί άμεσα από τα αζερικά εδάφη; Μπορείτε να βρείτε μια λύση για να αποσυρθεί; Οχι, ίδιες εκκλήσεις τριάντα χρόνια τώρα».

Την περασμένη εβδομάδα, η Γαλλία, διατύπωσε μια νέα πρωτοβουλία για την επανέναρξη των συνομιλιών ανάμεσα στο Μπακού και το Ερεβάν, αλλά ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, ζήτησε εγγυήσεις προκειμένου να συμφωνήσει. Οι προσπάθειες της Γαλλίας απορρίφθηκαν και από τον Τσαβούσογλου, ο οποίος είπε ότι αν το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία αντιμετωπιστούν από τη διεθνή κοινότητα ως ισότιμοι εταίροι, θα είναι «σαν να επιβραβεύεται η δύναμη κατοχής». 

«Ολος ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί έτσι», είπε ο Τσαβούσογλου. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών εξαπέλυσε επίσης επίθεση εναντίον του Καναδά, για την απόφαση της χώρας να διακόψει την προμήθεια πολεμικού υλικού στην Τουρκία, προκειμένου αυτό να μην καταλήξει στα χέρια των Αζέρων που σφυροκοπούν το Ναγκόρνο – Καραμπάχ. 

Η καναδική οργάνωση για τον έλεγχο των εξοπλισμών Project Ploughshares ανακοίνωσε πως εικόνες βίντεο από τις αεροπορικές επιδρομές που εξαπολύθηκαν από το Μπακού δείχνουν πως τα μη επανδρωμένα αεροπλάνα είναι εξοπλισμένα με συστήματα απεικόνισης και στόχευσης που κατασκευάζονται από την L3Harris Wescam, τη μονάδα της L3Harris Technologies Inc. που έχει την έδρα της στον Καναδά. Οι επιβεβαιωμένοι νεκροί της σύγκρουσης, που ξέσπασε στις 27 Σεπτεμβρίου είναι 300, αν και υπάρχουν φόβοι ότι ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ υψηλότερος, αναβιώνοντας τις μνήμες του πολέμου του 1991-1994, στον οποίο είχαν χάσει τη ζωή τους 30.000 άτομα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή