Παραίτηση του Κιργίζιου πρωθυπουργού, προς το χάος η χώρα

Παραίτηση του Κιργίζιου πρωθυπουργού, προς το χάος η χώρα

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο χάος διολισθαίνει ολοένα και περισσότερο το Κιργιστάν μετά τις ακυρωμένες πλέον βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, με νέο πρωθυπουργό να επιλέγεται από το υπάρχον κοινοβούλιο στη θέση του παραιτηθέντος Κουμπατμπέκ Μπορόνοφ αλλά με την αντιπολίτευση παρά τη ρήξη στους κόλπους της να δηλώνει ότι αναλαμβάνει εκείνη την εξουσία. Ο ρωσόφιλος πρόεδρος της χώρας ακόμη παραμένει στη θέση του.

Το Λαϊκό Συντονιστικό Συμβούλιο, το οποίο έχουν συστήσει αρκετά κόμματα της αντιπολίτευσης στο Κιργιστάν, ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι αναλαμβάνει όλες τις κρατικές εξουσίες και διαλύει το κοινοβούλιο, ερχόμενο σε ρήξη με τους πρώην συμμάχους του που επιθυμούσαν μια ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας ορίζοντας την Τρίτη νέο πρωθυπουργό.

Ο Τεμιρμπέκ Ασανμπέκοφ, ηγέτης αντιπολιτευόμενου κόμματος που συμμετέχει στο Λαϊκό Συντονιστικό Συμβούλιο, εξέφρασε την Τετάρτη την απόφαση της αντιπολίτευσης όχι μόνο για νέες βουλευτικές αλλά και νέες προεδρικές εκλογές στην πρώην σοβιετική δημοκρατία της Κιργιζίας.

Ομάδες της αντιπολίτευσης έθεσαν υπό τον έλεγχό τους την Τρίτη το μεγαλύτερο μέρος του κρατικού μηχανισμού, αφού εισέβαλαν σε κυβερνητικά κτίρια στη διάρκεια των διαδηλώσεων που ξέσπασαν μετά τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, όμως ο Κιργίζιος πρόεδρος Σοορονμπάι Ζεενμπέκοφ παρέμεινε στην εξουσία.

Αργά την Τρίτη το κοινοβούλιο του Κιργιστάν συμφώνησε να ορίσει τον πολιτικό της αντιπολίτευσης Σαντίρ Ζαπάροφ – τον οποίο είχαν απελευθερώσει από τη φυλακή διαδηλωτές λίγες ώρες νωρίτερα – για τη θέση του πρωθυπουργού. Όμως ένα οργισμένο πλήθος εισέβαλε στο ξενοδοχείο όπου συνεδρίαζε το κοινοβούλιο και ο κ. Ζαπάροφ αναγκάστηκε να διαφύγει από την πίσω πόρτα, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Κάτοικοι της πρωτεύουσας Μπισκέκ, που έχουν ζήσει βίαιες εξεγέρσεις και λεηλασίες το 2005 και το 2010, σχημάτισαν ομάδες περιφρούρησης των συνοικιών τους προκειμένου να ενισχύσουν την αστυνομία. Οι ομάδες αυτές συνεπλάκησαν με διαδηλωτές που προσπάθησαν να εισβάλουν σε κυβερνητικά κτίρια ή επιτέθηκαν σε καταστήματα και εστιατόρια, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο 24.kg.

Την Τετάρτη το πρωί το πρακτορείο ειδήσεων Akipress, επικαλούμενο την αστυνομία του Μπισκέκ, μετέδωσε ότι στην πόλη επικρατεί ηρεμία.

Αρχικά διαδηλώσεις είχαν ξεσπάσει τη Δευτέρα μετά την ανακοίνωση των προκαταρκτικών αποτελεσμάτων των βουλευτικών εκλογών, σύμφωνα με τα οποία τα δύο βασικά κόμματα, ένα εκ των οποίων πρόσκειται στον πρόεδρο Ζεενμπέκοφ, κέρδισαν την πλειοψηφία. Ωστόσο οι καταγγελίες για νοθεία, παρατυπίες, ακόμη και εξαγορά ψήφων ήταν πολλές.

Οι αρχές τελικά την Τρίτη ακύρωσαν τα αποτελέσματα των εκλογών, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να διεξαχθούν εκ νέου.

Στη διάρκεια εμφάνισής του στην τηλεόραση το βράδυ της Τρίτης ο κ. Ζαπάροφ δήλωσε ότι θα προτείνει μια συνταγματική αναθεώρηση προτού διεξαχθούν προεδρικές και βουλευτικές εκλογές έπειτα από δύο ή τρεις μήνες.

Ωστόσο ο κ. Ζαπάροφ είχε δηλώσει την Τρίτη ότι δεν έχει τη στήριξη του Λαϊκού Συντονιστικού Συμβουλίου που έχουν συστήσει μεγάλες ομάδες της αντιπολίτευσης, γεγονός που υπονοούσε ότι υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των συμμάχων.

Παράλληλα σημειώνονται λεηλασίες σε καταστήματα και επιθέσεις στις μεγάλες εξορυκτικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα της κεντρικής Ασίας και ανήκουν σε ρωσικά, κινεζικά, καναδικά και τουρκικά συμφέροντα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή