Ναβάλνι: Η Ε.Ε. να αναλάβει σκληρή δράση κατά των ολιγαρχών της ρωσικής ηγεσίας

Ναβάλνι: Η Ε.Ε. να αναλάβει σκληρή δράση κατά των ολιγαρχών της ρωσικής ηγεσίας

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο επικριτής του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι ζήτησε από την Ευρωπαϊκή ‘Ενωση να αναλάβει σκληρή δράση κατά των ολιγαρχών που πρόσκεινται στην ρωσική ηγεσία.

«Οι κυρώσεις κατά όλης της χώρας δεν λειτουργούν. Το σημαντικότερο πράγμα είναι να επιβληθούν απαγορεύσεις εισόδου σε αυτούς που ωφελούνται από το καθεστώς και το πάγωμα των περιουσιακών τους στοιχείων» δήλωσε ο Ναβάλνι στη γερμανική εφημερίδα Bild.

«Αυτοί υπεξαιρούν χρήματα, κλέβουν δισεκατομμύρια και το σαββατοκύριακο πετούν στο Βερολίνο ή το Λονδίνο, αγοράζουν ακριβά διαμερίσματα και κάθονται στα καφέ» τόνισε.

Παράλληλα, ο Ναβάλνι υπέδειξε τον Βαλέρι Γκέργκιεφ, τον διευθυντή ορχήστρας της Φιλαρμονικής του Μονάχου, ως έναν στόχο των κυρώσεων αυτών, υποστηρίζοντας  ότι ήταν υποστηρικτής του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. Ωστόσο, ο Ο Γκέργκιεφ δεν έχει σχολιάσει μέχρι στιγμής την δήλωση αυτή.

Μεταξύ άλλων, σχολίασε με καυστικό τρόπο ότι η Ρωσία δεν βοήθησε στην έρευνα. “Δεν έγινε καν μια προσπάθεια να φανεί ότι ερευνούν” συμπλήρωσε.

Επιπλέον, επέκρινε τον πρώην καγκελάριο της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ, έναν φίλο του Πούτιν και λομπίστα ρωσικών ενεργειακών εταιρειών, χαρακτηρίζοντάς τον «παιδί για τα θελήματα του Πούτιν, που προστατεύει δολοφόνους». Η δήλωσή του δεν σχολιάστηκε από το γραφείο Σρέντερ.

Να σημειωθεί ότι η Γερμανία ανακοίνωσε, χθες, πως  συζητά με τους εταίρους της τι είδους δράση θα αναλάβουν μετά την επιβεβαίωση από τον ΟΑΧΟ ότι ο Ναβάλνι δηλητηριάστηκε με έναν νέο και μη δηλωμένο παράγοντα της ομάδας δηλητηριωδών ουσιών Νόβιτσοκ.

Μεταξύ των επιλογών που υπάρχουν για δράση περιλαμβάνονται το στοχευμένο πάγωμα περιουσιακών στοιχείων ή ταξιδιωτικές απαγορεύσεις σε Ρώσους που πιστεύεται ότι εμπλέκονται στην υπόθεση Ναβάλνι, οικονομικές κυρώσεις και η διακοπή του σχεδίου για τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2, ο οποίος κατασκευάζεται για να μεταφέρει απευθείας φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία.

Δυτικές κυβερνήσεις έχουν δηλώσει ότι η Ρωσία, η οποία αρνείται τις κατηγορίες του Ναβάλνι ότι εμπλέκεται στην δηλητηρίασή του, θα πρέπει να βοηθήσει στις έρευνες ειδάλλως θα αντιμετωπίσει συνέπειες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή