Θερίζει ο ιός στον Λευκό Οίκο

Θερίζει ο ιός στον Λευκό Οίκο

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διευρύνεται ανησυχητικά ο κύκλος των στενών συνεργατών του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και άλλων κρατικών αξιωματούχων που έχουν προσβληθεί από την COVID-19, προκαλώντας αρρυθμίες στην κορυφή της κρατικής μηχανής.

Τελευταίος μέχρι στιγμής κρίκος στην αλυσίδα είναι ο σύμβουλος και λογογράφος του προέδρου, Στίβεν Μίλερ, ο οποίος βρίσκεται σε καραντίνα από την Τρίτη. Τις προηγούμενες ημέρες, πλην της Μελάνια Τραμπ, βρέθηκαν θετικοί στον ιό τρεις γερουσιαστές των Ρεπουμπλικανών, η υπεύθυνη Τύπου του Λευκού Τύπου Κέιλι Μακενάνι, η σύμβουλος του προέδρου Χόουπ Χικς και αρκετά μέλη από το προσωπικό του Λευκού Οίκου. Πολλά αμερικανικά μέσα έχουν διατυπώσει την εικασία ότι ρόλο «υπερμεταδότη» του ιού έπαιξε το πάρτι που διοργανώθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου, στον κήπο του Λευκού Οίκου, προς τιμήν της δικαστού Εϊμι Κόνι Μπάρετ, την οποία πρότεινε ο Τραμπ για το Ανώτατο Δικαστήριο.

Αναταραχή επικρατεί και στο Πεντάγωνο, καθώς τα ανώτατα στελέχη των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων τέθηκαν σε καραντίνα αφότου βρέθηκε θετικός στον ιό ο ναύαρχος Τσαρλς Ρέι, υποδιοικητής της αμερικανικής Ακτοφυλακής. Μέχρι στιγμής, πάντως, όλα τα κορυφαία στελέχη του Πενταγώνου έχουν βρεθεί αρνητικά στα διαγνωστικά τεστ που ακολούθησαν.

Χωρίς συμπτώματα COVID-19, ωστόσο, παραμένει το τελευταίο 24ωρο ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε χθες ο ιατρός του Σον Κόνλεϊ, προσθέτοντας ότι ο πρόεδρος είναι απύρετος, τουλάχιστον τις τέσσερις τελευταίες ημέρες. Ο δρ Κόνλεϊ, επίσης, τόνισε ότι στο αίμα του προέδρου ήδη ανιχνεύονται συγκεντρώσεις αντισωμάτων. Αργά το βράδυ, η εταιρεία βιοτεχνολογίας Regeneron, σχολιάζοντας την ανακοίνωση, δήλωσε στο CNN ότι πιθανώς η ανάλυση αίματος να αλλοιώθηκε από τη θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα που χορηγήθηκε στον Τραμπ και οι ενδείξεις ανοσίας να είναι πλασματικές. Η ασθένειά του έχει θέσει εν αμφιβόλω το δεύτερο ντιμπέιτ με τον Τζο Μπάιντεν, το οποίο είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί στις 15 Οκτωβρίου, στο Μαϊάμι. Ο Δημοκρατικός υποψήφιος ευχήθηκε χθες να έχει αναρρώσει εγκαίρως ο αντίπαλός του ώστε να πραγματοποιηθεί το ντιμπέιτ, τόνισε όμως ότι η τηλεοπτική αναμέτρηση πρέπει να ματαιωθεί αν ο πρόεδρος εξακολουθεί να είναι φορέας της COVID-19.

Χθες το βράδυ (χαράματα Πέμπτης, στην Ελλάδα) επρόκειτο να αναμετρηθούν στο ντιμπέιτ των υποψηφίων αντιπροέδρων ο εν ενεργεία αντιπρόεδρος Μάικ Πενς και η γερουσιαστής Καλιφόρνιας Κάμαλα Χάρις, η οποία αντιπροσωπεύει το ψηφοδέλτιο των Δημοκρατικών. Σε τηλεοπτική εμφάνισή του, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε λόγο για «σκληρή αντιρωσική ρητορεία» του Μπάιντεν, αν και μίλησε θετικά για την τοποθέτησή του υπέρ της ανανέωσης της συμφωνίας START με τη Ρωσία – μία από τις σημαντικότερες συμφωνίες για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων, που εκπνέει τον Φεβρουάριο του 2021.

Στο μεταξύ, ο Ντόναλντ Τραμπ διέκοψε τις διαπραγματεύσεις με τους Δημοκρατικούς για ένα νέο πακέτο μέτρων στήριξης της οικονομίας, ρίχνοντας την ευθύνη στην πρόεδρο της Βουλής Νάνσι Πελόσι. Ο Μπάιντεν κατηγόρησε τον πρόεδρο ότι «γύρισε την πλάτη» στους Αμερικανούς, που έχουν ανάγκη άμεση οικονομική στήριξη. Πάντως, ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Μαρκ Μίντοους άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για μια αποσπασματική συμφωνία, που θα περιλαμβάνει επείγοντα μέτρα οικονομικής αναζωογόνησης και κοινωνικής στήριξης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή