Στοχευμένες κυρώσεις ζητάει ο Αλεξέι Ναβάλνι

Στοχευμένες κυρώσεις ζητάει ο Αλεξέι Ναβάλνι

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Η διαπίστωση του διεθνούς οργανισμού για την απαγόρευση των χημικών όπλων ότι ο επικριτής του Ρώσου προέδρου Πούτιν, Αλεξέι Ναβάλνι, δηλητηριάστηκε με ουσία συγγενή προς το νευροπαραλυτικό Novichok ανοίγει την πόρτα για την επιβολή κυρώσεων από την πλευρά της Ε.Ε. εις βάρος ατόμων του περιβάλλοντος του Ρώσου προέδρου. Την ίδια ώρα, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild, ο Ναβάλνι χαρακτήρισε τον τέως καγκελάριο της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ, σύμφωνα με τον οποίο «δεν υπάρχουν αδιάσειστες αποδείξεις» για τη δηλητηρίαση Ναβάλνι, ως «το παιδί για τις δουλειές του Πούτιν».

«Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ πληρώνεται από τον Πούτιν», δήλωσε ο Ναβάλνι. «Αν τώρα προσπαθεί να αρνηθεί ότι συνέβη αυτή η επίθεση με δηλητήριο, είναι πραγματικά απογοητευτικό». Μετά την αποχώρησή του από την καγκελαρία, στα τέλη του 2005, ο Σρέντερ ανέλαβε μια σειρά αξιωμάτων στον ενεργειακό κλάδο στη Ρωσία, προωθώντας την ενεργειακή συνεργασία Ρωσίας – Ευρώπης. Ο σοσιαλδημοκράτης έχει διατελέσει επικεφαλής της εταιρείας κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream, που μεταφέρει ρωσικό αέριο απευθείας στη Γερμανία, και του παράλληλου αγωγού Nord Stream 2, του οποίου η κατασκευή έχει ολοκληρωθεί κατά 90%. 

«Ο Σρέντερ παραμένει τέως καγκελάριος της ισχυρότερης χώρας της Ευρώπης. Τώρα έχει γίνει το παιδί για τις δουλειές του Πούτιν», είπε ο Ναβάλνι, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει νόημα να επιβληθούν κυρώσεις σε ολόκληρη τη Ρωσία. «Στη Ρωσία δεν προσπαθούν καν να παραστήσουν ότι ερευνούν την υπόθεση», σημείωσε ο 44χρονος, που έμεινε ένα μήνα σε κώμα σε νοσοκομείο του Βερολίνου. «Το σημαντικότερο είναι να επιβληθεί απαγόρευση εισόδου στην Ε.Ε. στα στελέχη του καθεστώτος που κερδοσκοπούν και να “παγώσουν” τα περιουσιακά τους στοιχεία». Ο Ναβάλνι σκοπεύει επίσης να απευθυνθεί στην εντεταλμένη του ΟΗΕ για τις εξωδικαστικές εκτελέσεις, Ανιές Καλαμάρ, η οποία είχε διερευνήσει με διεισδυτικό τρόπο την υπόθεση της δολοφονίας του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι. 

Την Τρίτη, ο οργανισμός για την απαγόρευση των χημικών όπλων (OPCW) ανακοίνωσε ότι στα ούρα του Ναβάλνι ανιχνεύθηκε αναστολέας χοληστερινάσης, που δεν περιλαμβάνεται μεν στον κατάλογο των απαγορευμένων ουσιών, αλλά «έχει παρόμοια δομικά χαρακτηριστικά με τα τοξικά χημικά των κεφαλαίων 1 Α 14 και 1 Α 15». Πρόκειται για τα σοβιετικής εποχής δηλητήρια, γνωστά υπό τη γενική ονομασία Novichok.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή