Θετικός στον ιό ο μητροπολίτης Μαυροβουνίου

Θετικός στον ιό ο μητροπολίτης Μαυροβουνίου

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ (Μαυροβούνιο). Θετικός στον κορωνοϊό διαγνώστηκε χθες ο επικεφαλής της σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Μαυροβουνίου, μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας Αμφιλόχιος. 

Ο ιερωμένος, 82 ετών, επί μήνες αρνείτο να συμμορφωθεί με τη χρήση προστατευτικής μάσκας, ενώ χαρακτήρισε το προσκύνημα χιλιάδων πιστών στην εορτή του Αγίου Βασιλείου του Οστρογκ, «το εμβόλιο του Θεού», αδιαφορώντας για τον μεγάλο συνωστισμό που επικράτησε. Με έντονη πολιτική δράση ο μητροπολίτης Αμφιλόχιος επί μήνες ηγείτο των διαδηλώσεων εναντίον της φιλοευρωπαϊκής κυβέρνησης της μικρής βαλκανικής χώρας. 

Σήμερα, εξαιτίας της COVID-19, νοσηλεύεται στο νοσοκομείο της πρωτεύουσας Ποντγκόριτσα για προληπτικούς κυρίως λόγους. Ανακοίνωση της μητρόπολης ανέφερε ότι ο Αμφιλόχιος αισθάνεται καλά και ότι έχει εμφανίσει ήπια συμπτώματα. Η ανακοίνωση της μητρόπολης ολοκληρώνεται με έκκληση προς τους ευσεβείς, να προσευχηθούν με πίστη και αγάπη για την ταχεία ανάρρωση του μητροπολίτη, αλλά και για την υγεία όλων των αρρώστων. 

Ο Αμφιλόχιος, τους περασμένους μήνες, επανειλημμένως παραβίαζε τα μέτρα προστασίας κατά της εξάπλωσης της πανδημίας που επέβαλλε η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου. Τον Ιούνιο, μάλιστα, συνελήφθη και κρατήθηκε ως προεξάρχων λιτανείας, η οποία είχε απαγορευθεί για λόγους κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Γενικότερα, η υποβάθμιση του κινδύνου που εγκυμονεί ο κορωνοϊός υπήρξε μία από τις τακτικές στρατηγικές επιλογές του ιερωμένου. 
Χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια κηρύγματος επ’ ευκαιρίας της εορτής του Αγίου Βασιλείου του Οστρογκ, είχε τονίσει, απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους: «Είναι καλό οι επιστήμονες να βρουν ένα εμβόλιο που θα θεραπεύσει αυτόν τον ιό, ο οποίος έχει μολύνει ανθρώπους και έθνη στην εποχή μας, αλλά μέχρι να βρεθεί, διαθέτουμε ένα εμβόλιο που λειτουργεί  επί αιώνες: το προσκύνημα του λειψάνου του Αγίου Βασιλείου».

Ο μητροπολίτης, επίσης, δεν κρύβει την αντιευρωπαϊκή και φιλορωσική του θέση. Στο παρελθόν είχε δηλώσει για τους μουσουλμάνους ότι είναι «ψεύτικοι άνθρωποι με φρούδες ελπίδες» και είχε καταφερθεί εναντίον των ομοφυλοφίλων, αλλά και των υπέρμαχων της ισότητας των δύο φύλων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή