Αυστηρότερα κριτήρια από FDA για το εμβόλιο

Αυστηρότερα κριτήρια από FDA για το εμβόλιο

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τους φόβους ότι το εμβόλιο κατά της COVID-19, όταν τελικώς αναπτυχθεί, δεν θα υποβληθεί σε όλους τους απαραίτητους ελέγχους, εξαιτίας πολιτικών πιέσεων, διέλυσε χθες ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Ο φορέας όρισε αυστηρότερα κριτήρια για την έγκριση του εμβολίου, γεγονός που αποκλείει τη διάθεσή του πριν από τις αμερικανικές εκλογές τον ερχόμενο μήνα. Η εξέλιξη, όπως ήταν αναμενόμενο, εξαγρίωσε τον Ντόναλντ Τραμπ, που φυσικά «τουίταρε» ότι πρόκειται για ακόμα μία «πολιτική επίθεση». 

Την ίδια στιγμή, όλο και πιο ασφυκτικός γίνεται ο κλοιός της COVID-19 στην Ευρώπη. Καθημερινά οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αναγκάζονται να επιβάλλουν εκ νέου αυστηρά περιοριστικά μέτρα. Στην Αγγλία, η έξαρση της πανδημίας προκάλεσε εκτόξευση, κατά 25%, των εισαγωγών στα νοσοκομεία το Σαββατοκύριακο. Ταυτόχρονα, σκληρά μέτρα επιβλήθηκαν στη Σκωτία, με ισχύ από αύριο μέχρι την 25η Οκτωβρίου. Ανάμεσά τους είναι η απαγόρευση πώλησης οινοπνευματωδών ποτών από παμπ, μπαρ, εστιατόρια που στεγάζονται σε εσωτερικούς χώρους.

Την καθολική χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους όλης της χώρας επέβαλε χθες η Ρώμη. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αποφασίστηκε, επίσης, η επέκταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης μέχρι την 31η Ιανουαρίου της επόμενης χρονιάς. Την ίδια στιγμή, φαίνεται ότι ανέρρωσε πλήρως από την COVID-19, o πρώην πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Το πρώτο τεστ του έδειξε ότι είναι αρνητικός στον κορωνοϊό, ενώ θα πραγματοποιηθεί και δεύτερο. Παρ’ όλα αυτά, ο πρώην πρωθυπουργός δεν επρόκειτο να παρευρεθεί στον γάμο του μικρότερου γιου του Λουίτζι, που πραγματοποιήθηκε χθες.

Από σήμερα και για ένα μήνα, οι Βέλγοι θα αποχαιρετήσουν τα αγαπημένα τους καφέ και μπαρ, όπως εξάλλου και τις αίθουσες εκδηλώσεων. Ο περιφερειάρχης των Βρυξελλών, Ρούντι Φέρφοοτ, προσέθεσε ότι θα απαγορευθεί η κατανάλωση αλκοόλ σε δημόσιους χώρους και θα κλείσουν τα κυλικεία των αθλητικών λεσχών. Ωστόσο οι επιχειρήσεις εστίασης θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν. Περιοριστικά μέτρα «βάζουν πάγο» και στη νυχτερινή ζωή του Βερολίνου, για πρώτη φορά τα τελευταία 70 χρόνια. Εστιατόρια και μπαρ θα πρέπει από το Σάββατο να κλείνουν στις 11 το βράδυ. 

Σε μια άλλη εξέλιξη, γενική κατακραυγή προκάλεσε στους πολίτες του Ισραήλ, που βρίσκεται για δεύτερη φορά σε καθολικό  lockdown, η είδηση ότι η πρωθυπουργική σύζυγος Σάρα Νετανιάχου παραβίασε τους όρους των περιορισμών, προσκαλώντας μια κομμώτρια στην πρωθυπουργική κατοικία στην Ιερουσαλήμ. Παραμένει άγνωστο αν η Νετανιάχου θα κληθεί να πληρώσει το πρόστιμο των 125 ευρώ που ορίζει ο νόμος. 

Τέλος, η αυξημένη ζήτηση αντιγριπικών εμβολίων στα κινεζικά αστικά κέντρα προκάλεσε σημαντικές ελλείψεις, με αποτέλεσμα πολλοί να στρέφονται στο Διαδίκτυο για την αγορά τους, καταβάλλοντας τιμές που αγγίζουν ακόμα και τα 56 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή