ΚΟΣΜΟΣ

Δύσπιστη η Ευρώπη για την εκλογική αναμέτρηση στις ΗΠΑ

dyspisti-i-eyropi-gia-tin-eklogiki-anametrisi-stis-ipa-561109744

Η διχαστική ατμόσφαιρα στην πολιτική ζωή των ΗΠΑ και η προσπάθεια του Ντόναλντ Τραμπ να απονομιμοποιήσει την επιστολική ψήφο με καταγγελίες περί νοθείας έχουν αλλάξει προς το χειρότερο την εικόνα των Ευρωπαίων για τις αμερικανικές εκλογές. Αυτό αποτυπώνει μεγάλη έρευνα της εταιρείας YouGov που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα σε επτά ευρωπαϊκές χώρες (Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ιταλία, Ισπανία και Σουηδία) και δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με την έρευνα της γνωστής βρετανικής εταιρείας, ούτε ένας στους 10 Ευρωπαίους δεν πιστεύει ότι οι αμερικανικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου θα είναι «εντελώς ελεύθερες και δίκαιες». Το ποσοστό εκείνων που απαντούν θετικά κυμαίνεται από 2% στη Γερμανία μέχρι 7% στην Ισπανία. Ακόμη και στο πολύ ελαστικότερο ερώτημα αν οι εκλογές θα είναι «εντελώς ή σε μεγάλο βαθμό» δίκαιες, το ποσοστό όσων τοποθετούνται θετικά δεν ξεπερνά σε καμία από τις επτά χώρες το 44%, κάτι που θα ακουγόταν πολύ παράδοξο σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις των ΗΠΑ. Η ευθύνη για τη διάβρωση της εμπιστοσύνης στο αμερικανικό πολιτικό σύστημα βαρύνει, στα μάτια των Ευρωπαίων, κυρίως το στρατόπεδο Τραμπ. Το ποσοστό όσων πιστεύουν ότι η καμπάνια του Αμερικανού προέδρου χρησιμοποιεί ανέντιμες μεθόδους κυμαίνεται μεταξύ 47% στην Ιταλία και 74% στη Δανία. Περισσότεροι Ευρωπαίοι χαρακτηρίζουν έντιμη παρά ανέντιμη την εκστρατεία του Δημοκρατικού υποψηφίου, αν και μεγάλο ποσοστό αναγνωρίζει ότι δεν τον γνωρίζει καλά και δεν έχει παρακολουθήσει την εκστρατεία του.

Οσον αφορά τις συμπάθειες των Ευρωπαίων, η εικόνα είναι συντριπτική για τον 45ο πρόεδρο των ΗΠΑ. Το 80% των Δανών, το 71% των Γερμανών, το 64% των Γάλλων και το 61% των Βρετανών εύχονται να αναδειχθεί νικητής ο Τζο Μπάιντεν, ενώ τα ποσοστά υποστήριξης του Τραμπ σε αυτές τις τέσσερις χώρες κυμαίνονται μεταξύ 6% και 14%. Κάπως καλύτερη για τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο διαγράφεται η εικόνα στην Ιταλία, αλλά και εκεί οι υποστηρικτές του περιορίζονται στο 20%, έναντι 58% εκείνων που προτιμούν τον Μπάιντεν. 
Αν και θεωρείται πολύ καλύτερος του Τραμπ, ο 77χρονος Δημοκρατικός υποψήφιος δεν προκαλεί ιδιαίτερο ενθουσιασμό στην Ευρώπη. Στο ερώτημα αν πιστεύουν ότι ο Μπάιντεν θα αποδειχθεί «σπουδαίος» ή έστω «καλός» πρόεδρος, τα ποσοστά των θετικών απαντήσεων κυμαίνονται μεταξύ 17% (Βρετανία) και 23% (Γερμανία και Σουηδία). Και στις επτά χώρες, η πλειονότητα των ερωτηθέντων εκτιμά ότι ο Μπάιντεν θα είναι ο νικητής των εκλογών.