Το Νόμπελ Ειρήνης στο Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ

Το Νόμπελ Ειρήνης στο Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης 2020 για τις προσπάθειές του ως προς την καταπολέμηση του υποσιτισμού και για τη συμβολή του στη βελτίωση των συνθηκών για ειρήνη σε περιοχές που πλήττονται από συγκρούσεις.

Η νορβηγική επιτροπή του Νόμπελ τόνισε ότι η ανάγκη εξεύρεσης πολυμερών λύσεων είναι σήμερα «πιο ορατή από ποτέ».

Ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος Τόμσον Φίρι δήλωσε μετά την ανακοίνωση της επιτροπής του Νόμπελ Ειρήνης πως «είναι μια στιγμή υπερηφάνειας» και «ένα αληθινό κατόρθωμα».

«Είναι μια στιγμή υπερηφάνειας. Ένα αληθινό κατόρθωμα» σχολίασε ο εκπρόσωπος, μετά την ανακοίνωση της επιτροπής του Νόμπελ Ειρήνης.

«Μία από τις ομορφιές των δραστηριοτήτων του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος είναι ότι δεν παρέχουμε μόνο τροφή για σήμερα και αύριο, αλλά δίνουμε επίσης στους ανθρώπους τις αναγκαίες γνώσεις για να καλύψουν τις ανάγκες τους τις μέρες που έρχονται» επεσήμανε, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου στην Γενεύη λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση της επιτροπής του Νόμπελ.

«Η υποψηφιότητα από μόνη της ήταν αρκετή, αλλά η βράβευση με το Νόμπελ Ειρήνης είναι αληθινό κατόρθωμα», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος κα αναφέρθηκε στο έργο του οργανισμού για την παροχή τροφίμων και άλλων προμηθειών κατά την διάρκεια της πανδημίας COVID-19, όταν σταμάτησαν οι αεροπορικές συνδέσεις. «Αυτό ξεπέρασε τα όρια του καθήκοντος».

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (WFP) είναι η μεγαλύτερη ανθρωπιστική οργάνωση για την αντιμετώπιση του υποσιτισμού. Το 2019, το WFP παρείχε βοήθεια σε περίπου 100 εκατομμύρια ανθρώπους σε 88 χώρες.

Το 2015, η εξάλειψη της πείνας υιοθετήθηκε ως ένας από τους στόχους αειφόρου ανάπτυξης του ΟΗΕ. Το WFP είναι το κύριο μέσο του ΟΗΕ για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Το 2019, εκτιμάται ότι 135 εκατομμύρια άνθρωποι υπέφεραν από υποσιτισμό. Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό εδώ και πολλά χρόνια. Το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης στον αριθμό των ανθρώπων που υποσιτίζονται προκλήθηκε από πολέμους και ένοπλες συγκρούσεις, αλλά και από την πανδημία του κορωνοϊού.

Η σύνδεση μεταξύ πείνας και ένοπλων συγκρούσεων είναι ένας φαύλος κύκλος, σύμφωνα με τη νορβηγική επιτροπή Νόμπελ, η οποία τονίζει πως η παροχή βοήθειας για την αύξηση της επισιτιστικής ασφάλειας όχι μόνο αποτρέπει τον υποσιτισμό, αλλά μπορεί επίσης να συμβάλει στη βελτίωση των προοπτικών σταθερότητας και ειρήνης.

Με το φετινό βραβείο, η επιτροπή επιθυμεί να στρέψει τα μάτια του κόσμου στα εκατομμύρια ανθρώπων που υποφέρουν ή αντιμετωπίζουν την απειλή υποσιτισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή