Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Μαδρίτη

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Μαδρίτη

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ισπανική κυβέρνηση κήρυξε την περιφέρεια της Μαδρίτης σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, επαναφέροντας το τοπικό lockdown που είχε ακυρωθεί έπειτα από απόφαση της ισπανικής δικαιοσύνης.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού, Πέδρο Σάντσεθ, ανακοίνωσε τη σχετική απόφαση μετά την ολοκλήρωση έκτακτου υπουργικού συμβουλίου, με τον πρωθυπουργό να προσπαθεί να επιβάλλει την εξουσία στις περιφερειακές αρχές, που αντιδρούν στις εκκλήσεις του για περιοριστικά μέτρα στις μετακινήσεις των πολιτών. Η κήρυξη της ισπανικής πρωτεύουσας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης δίνει στον πρωθυπουργό τη δικαιοδοσία να επιβάλει νέους περιορισμούς στις προσπάθειες να ελέγχει τη διασπορά της νόσου Covid-19.

«Μπορούμε να κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια, ή μπορούμε να λάβουμε μέτρα και να σταματήσουμε τον κορωνοϊό», δήλωσε o Iσπανός υπουργός Υγείας, Σαλβαντόρ Ίγια.

«Πρέπει να λάβουμε μέτρα για να προστατεύσουμε την υγεία των Μαδριλένων» και να αποτρέψουμε μια ‘έκρηξη’ των μολύνσεων κορωνοϊού να φθάσει στην υπόλοιπη χώρα, δήλωσε ο υπουργός Υγείας, μετά το τέλος της έκτακτης σύσκεψης του υπουργικού συμβουλίου.

Η απόφαση της αριστερής κυβέρνησης του σοσιαλιστή Πέδρο Σάντσεθ ελήφθη παρά τη σφοδρή εναντίωση της περιφερειακής κυβέρνησης της Μαδρίτης, της οποίας ηγείται το Λαϊκό Κόμμα της συντηρητικής αντιπολίτευσης.

«Η πρόεδρος της αυτόνομης κοινότητας της Μαδρίτης αποφάσισε να μην κάνει τίποτε», δήλωσε ο Ίγια αναφερόμενος στην Ισαμπέλ Ντίαθ Αγιούσο, η οποία προσπάθησε μέχρι τέλους να πείσει την κυβέρνηση να μην κηρύξει κατάσταση συναγερμού.

Η κυριότερη συνέπεια αυτού του καθεστώτος εκτάκτου ανάγκης είναι η επαναφορά του μερικού lockdown στη Μαδρίτη και εννέα γειτονικούς δήμους που είχε τεθεί σε ισχύ από τις 2 Οκτωβρίου, αλλά ακυρώθηκε χθες, Πέμπτη, έπειτα από απόφαση δικαστηρίου της Μαδρίτης.

Το 40% των νέων κρουσμάτων που ανακοινώθηκαν χθες στην Ισπανία συγκεντρώνονται στη Μαδρίτη, ενώ το 40% των ασθενών στις ΜΕΘ της ισπανικής πρωτεύουσας είναι ασθενείς με Covid-19, ποσοστό πολύ υψηλότερο του εθνικού μεσου όρου 18%.

  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή