ΚΟΣΜΟΣ

Παράθυρο για εκεχειρία στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ

Με οικοδεσπότη τον Ρώσο ομόλογό τους Σεργκέι Λαβρόφ, οι υπουργοί Εξωτερικών Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας, Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ και Ζογκράμπ Μνατσακανιάν (αριστερά και δεξιά), συναντήθηκαν χθες στη Μόσχα, στις πρώτες απευθείας συνομιλίες των δύο πλευρών μετά την έναρξη των εχθροπραξιών στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Στόχος του διαλόγου, μια πρώτη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός (φωτ. EPA / RUSSIAN FOREIGN AFFAIRS MINISTRY).

ΜΟΣΧΑ. Στη ρωσική πρωτεύουσα ξεκίνησαν, έπειτα από πρωτοβουλία του προέδρου της χώρας Βλαντιμίρ Πούτιν, οι συνομιλίες των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας, της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν με θέμα την κατάσταση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Αρμενίας είχε δηλώσει νωρίτερα ότι οι συνομιλίες θα αφορούν αποκλειστικά τον τερματισμό των εχθροπραξιών στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και ζητήματα ανθρωπιστικού χαρακτήρα, ανταλλαγή νεκρών και αιχμαλώτων.

Η προεδρία της Γαλλίας ανακοίνωσε εξάλλου ότι η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν ενδέχεται να συνάψουν συμφωνία εκεχειρίας σήμερα.

Η Τουρκία επέμεινε πάντως πως οι προσπάθειες της Γαλλίας, των ΗΠΑ και της Ρωσίας για τον τερματισμό της βίας μεταξύ των αζερικών και των αρμενικών δυνάμεων για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ είναι καταδικασμένες σε αποτυχία, αν δεν εξασφαλίσουν επίσης την αποχώρηση των αρμενικών δυνάμεων από τον θύλακο.