Μια παλιά υπόθεση στοιχειώνει τον Ιγκλέσιας

Μια παλιά υπόθεση στοιχειώνει τον Ιγκλέσιας

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΔΡΙΤΗ. Απορρίπτει ο αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης και ηγέτης του Ποδέμος, Πάμπλο Ιγκλέσιας, τη φημολογία ότι επίκειται έρευνα εις βάρος του από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, περιγράφοντας την υπόθεση ως μια παλιά εκστρατεία απαξίωσης του ίδιου και του κόμματός του, προκειμένου να ανατραπεί η κεντροαριστερή κυβέρνηση και να υπονομευθούν οι κυοφορούμενες μεταρρυθμίσεις. Δικαστής απέστειλε αίτημα στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας αυτήν την εβδομάδα, ζητώντας έρευνα στις ενέργειες του Ιγκλέσιας σε σχέση με μια σύνθετη και παλιά περίπτωση παρακολουθήσεων. 

Ο δικαστής Μανουέλ Γκαρσία Καστελόν ερευνά την επονομαζόμενη υπόθεση Βιλαρέχο, που βαφτίστηκε έτσι λόγω του πρώην αστυνομικού διευθυντή, ο οποίος πέρασε δύο δεκαετίες παρακολουθώντας πολιτικούς, δημοσιογράφους και επιχειρηματίες. Στο πλαίσιο των υποκλοπών του, ο Καστελόν ερεύνησε την κλοπή κινητού τηλεφώνου της Ντίνα Μπουσελχάμ, πρώην συμβούλου του Ποδέμος, το 2015. Υλικό από το κινητό, μεταξύ άλλων ιδιωτικές φωτογραφίες και συνομιλίες ηγετικών στελεχών του κόμματος, περιήλθαν στην κατοχή του Βιλαρέχο, με ορισμένες εξ αυτών να έχουν διαρρεύσει στον Τύπο. Ο Ιγκλέσιας εξασφάλισε την αρχική κάρτα μνήμης από το τηλέφωνο της Μπουσελχάμ τον επόμενο χρόνο και ισχυρίζεται ότι την κράτησε επί πολλούς μήνες για να προστατεύσει τη συνάδελφό του από ενδεχόμενους εκβιασμούς και διαπόμπευση. Την Τετάρτη ο δικαστής ζήτησε από το δικαστήριο να ερευνήσει τον Ιγκλέσιας σε σχέση με το αδίκημα της ανάσυρσης και αποκάλυψης μυστικών, επειδή κατέστρεψε την κάρτα, η οποία τελικά επέστρεψε στην κατοχή της Μπουσελχάμ. 

Ο ηγέτης του Ποδέμος και οι συνάδελφοί του εμφανίστηκαν βέβαιοι ότι το Ανώτατο Δικαστήριο θα απορρίψει το αίτημα του Καστελόν.

Ο Ιγκλέσιας σχολίασε πως οι διαρροές, μεταξύ άλλων και κάποια σεξιστικά σχόλια που είχε κάνει, ήρθαν σε μια πολύ ευαίσθητη στιγμή κατά τις μετεκλογικές διαπραγματεύσεις μεταξύ του κόμματός του και των Σοσιαλιστών, με στόχο «να καταστρέψουν εμένα και το πολιτικό μας κίνημα». 

Οπως σημειώνει η βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν», τα νέα από την προσφυγή του δικαστή συνέπεσαν με τη δημοσιοποίηση του προγράμματος οικονομικής ανάκαμψης από τον πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή