ΚΟΣΜΟΣ

Κιργιστάν: Επιλογή νέου πρωθυπουργού, ενώ ο πρόεδρος ενισχύει τη θέση του

kirgistan-epilogi-neoy-prothypoyrgoy-eno-o-proedros-enischyei-ti-thesi-toy-561112201

Το κοινοβούλιο του Κιργιστάν ανέδειξε το Σάββατο νέο πρωθυπουργό, ενώ συνελήφθη εκ νέου ο πρώην πρόεδρος της χώρας και ο νεοτοποθετηθείς πρόεδρος του κοινοβουλίου ανακοίνωσε την παραίτησή του.

Το κοινοβούλιο ενέκρινε την υποψηφιότητα του Σαντίρ Ζαπάροφ, τον οποίο στηρίζει το εθνικιστικό κόμμα Άτα Ζουρτ, για να αναλάβει την πρωθυπουργία. Ο 51χρονος κ. Ζαπάροφ αποφυλακίστηκε αυτήν την εβδομάδα από τους υποστηρικτές του από τη φυλακή όπου έκτιε ποινή πολυετούς κάθειρξης με την κατηγορία ότι κράτησε όμηρο έναν κυβερνητικό αξιωματούχο το 2013.

Οι βουλευτές του Κιργιστάν συγκεντρώθηκαν σε μια αίθουσα της προεδρικής κατοικίας, στα περίχωρα της πρωτεύουσας, για να συζητήσουν τον διορισμό μιας νέας κυβέρνησης στη χώρα.

Κατά τη συνεδρίαση ο πρόεδρος του κοινοβουλίου, Μικτιμπέκ Αμπντιλντάγιεφ, ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί από το αξίωμα αυτό, στο οποίο παρέμεινε για λιγότερο από μία εβδομάδα.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Κιργιστάν Σοορονμπάι Ζεενμπέκοφ ενίσχυσε τη θέση του, απολύοντας τους επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας και συλλαμβάνοντας τον πρώην πρόεδρο Αλμαζμπέκ Αταμπάγιεφ, λίγες μόλις ημέρες αφότου τον αποφυλάκισαν οι υποστηρικτές του, κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στο Μπισκέκ.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας στήθηκαν στρατιωτικά φυλάκια στην πρωτεύουσα και στην πόλη έκαναν την εμφάνισή τους θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, αφού ο κ. Ζεενμπέκοφ διέταξε τον στρατό να αναπτυχθεί και να αποκαταστήσει την τάξη. Οι ταραχές ξέσπασαν την περασμένη Δευτέρα, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να αμφισβητούν τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών της 4ης Οκτωβρίου.

Ο πρόεδρος απομάκρυνε επίσης τους κορυφαίους αξιωματούχους του συμβουλίου ασφαλείας οι οποίοι είτε στήριξαν τους πολιτικούς αντιπάλους του είτε δεν κατάφεραν να παρέμβουν όταν η αντιπολίτευση ανακοίνωσε την Τρίτη ότι αναλαμβάνει την εξουσία.

Η κρατική υπηρεσία ασφαλείας ανακοίνωσε εξάλλου ότι συνελήφθη ξανά ο κ. Αταμπάγιεφ με την κατηγορία της υποκίνησης ταραχών. Οι υποστηρικτές του πρώην προέδρου τον έβγαλαν την Τρίτη από τη φυλακή όπου έκτιε πολυετή ποινή κάθειρξης για διαφθορά, ενώ λέγεται να ετοιμαζόταν και απόπειρα δολοφονίας του.

Περισσότεροι από 1.200 άνθρωποι τραυματίστηκαν και ένας σκοτώθηκε στις ταραχές αυτής της εβδομάδας. Η Ρωσία, που ασκεί σημαντική επιρροή στο Κιργιστάν, χαρακτήρισε την κατάσταση «χαοτική». Αυτή η πρώην σοβιετική δημοκρατία, με πληθυσμό μόλις 6,5 εκατομμύρια κατοίκους, θεωρείται στρατηγικής σημασίας. Φιλοξενεί μια ρωσική αεροπορική βάση και είναι κόμβος για το εμπόριο με τη γειτονική Κίνα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters