Τοποθέτηση διχτυών για τους μετανάστες

Τοποθέτηση διχτυών για τους μετανάστες

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν αποκλείεται το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών να εγκρίνει την τοποθέτηση διχτυών, προκειμένου να αποτραπεί στους επίδοξους μετανάστες ο διάπλους των Στενών της Μάγχης με μικρά σκάφη και η άφιξή τους σε βρετανικό έδαφος, για να αιτηθούν άσυλο. 

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Daily Telegraph, ο διοικητής της αρμόδιας μονάδας του υπουργείου Εσωτερικών, Νταν Ο’ Μαχόνεϊ, τόνισε ότι στόχος της χρήσης των διχτυών είναι η παρεμπόδιση λειτουργίας της προπέλας των μικρών σκαφών, έτσι ώστε να μην μπορούν να συνεχίσουν την πορεία τους προς το Ντόβερ. Επίσης, τόνισε ότι μετά την ακινητοποίηση της βάρκας, οι μετανάστες θα μετεπιβιβάζονται σε σκάφος του βρετανικού βασιλικού ναυτικού.

Η νέα τακτική «δολιοφθοράς» των μικρών σκαφών είναι η τελευταία που μελετάται από υπουργεία και αξιωματούχους. Μεταξύ των υπολοίπων που βρίσκονται στο τραπέζι είναι ο εγκλωβισμός των μεταναστών σε πετρελαϊκές πλατφόρμες και η μεταφορά τους στη Νήσο Αναλήψεως στον νότιο Ατλαντικό Ωκεανό, σε απόσταση οκτώ χιλιάδων χιλιομέτρων από τη Βρετανία. Επιπλέον, εξετάζεται η χρήση εκτοξευτήρων νερού, που θα δημιουργούν κυματισμό εξωθώντας τα σκάφη προς τα πίσω.

Παρότι φέτος οι αφίξεις μεταναστών με πλωτά μέσα στη Βρετανία τετραπλασιάστηκαν και αγγίζουν τις επτά χιλιάδες, οι αιτήσεις ασύλου προς τη βρετανική κυβέρνηση που κατατέθηκαν μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου υποδιπλασιάστηκαν εξαιτίας της πανδημίας, συγκριτικά με αυτές της πρώτης τριμηνίας της χρονιάς. 

Στη συνέντευξή του, ο Ο’ Μαχόνεϊ επισήμανε πως η ανάπτυξη των διχτυών είναι μία από τις μεθόδους «που πιθανώς να εφαρμοστούν τους επόμενους μήνες» και πρόσθεσε «καθώς, όμως, δεν χρησιμοποιούνται ήδη, δεν είμαι σε θέση να επεκταθώ». «Συνεργαζόμαστε με τις υπηρεσίες θαλάσσιας ασφάλειας, τις διωκτικές αρχές, την κυβέρνηση και τις ένοπλες δυνάμεις προκειμένου να βρεθούν νέες μέθοδοι αντιμετώπισης του προβλήματος», κατέληξε. 

Επίσης, μέσα από τη συνέντευξή του, ο Ο’ Μαχόνεϊ αποκάλυψε ένα σχέδιο τεσσάρων σταδίων για την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης: τη χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης για να αποτραπούν οι ροές από Αφρική και Μέση Ανατολή προς τη βόρεια Γαλλία, τον περιορισμό των αιτούντων άσυλο από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη φυσική αποτροπή εισόδου στη βρετανική επικράτεια και τη μεταρρύθμιση του βρετανικού συστήματος χορήγησης ασύλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή