ΚΟΣΜΟΣ

Η Κύπρος καταργεί τα «χρυσά διαβατήρια»

Η Κύπρος καταργεί τα «χρυσά διαβατήρια»

H Κύπρος ανακοίνωσε ότι καταργεί το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων μέσω επενδύσεων που χορηγούσε διαβατήρια για χρήση στην ΕΕ σε πολίτες τρίτων χωρών, μετά από αναφορές και δημοσιεύματα για αδυναμίες και κατάχρηση του συστήματος.

H κριτική για το πρόγραμμα κορυφώθηκε μετά την λήψη κρυφού βίντεο από το τηλεοπτικό σταθμό Αλ Τζαζίρα με κρατικό αξιωματούχο, έναν βουλευτή και έναν δικηγόρο που φέρονται να προσπαθούν να βοηθήσουν ένα φανταστικό Κινέζο επενδυτή- με ποινικό μητρώο – να πάρει διαβατήριο. Το ποινικό μητρώο αποτελεί λόγο απόρριψης. 

 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος ανακοίνωσε μετά από έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη σε δημοσιογράφους ότι το υπουργικό συμβούλιο κατόπιν πρότασης των υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών αποφάσισε την κατάργηση του κυπριακού επενδυτικού προγράμματος από την 1η Νοεμβρίου.

Βάσει του προγράμματος, με επένδυση που ξεπερνά τα 2 εκατ. ευρώ πολίτης τρίτης χώρας μπορεί να αποκτήσει διαβατήριο και δυνατότητα ελεύθερης μετακίνησης στην ΕΕ.

Το Reuters σε δημοσίευμα του τον Οκτώβριο του 2019 ανέφερε ότι Καμποτζιανός στο περιβάλλον του ηγέτη Hun Sen καθώς και μέλη της οικογένειας του είχαν αποκτήσει τα χρυσά διαβατήρια, οδηγώντας τις αρχές σε αναθεώρηση του προγράμματος. Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, που εμφανίζεται στο επίμαχο βίντεο είπε ότι θα απέχει από τα καθήκοντά του από τις 19 Οκτωβρίου και μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα.

Ο ίδιος είχε πει ότι είχε υποπτευθεί ότι κάτι δεν πάει καλά και προσπαθούσε να συλλέξει πληροφορίες και ότι πρόκειται για σκηνοθετημένη απόπειρα παγίδευσης. (Michele Kambas, Μετάφραση Αίθουσα Σύνταξης Αθηνών)

Πηγή: Reuters