ΚΑΤΑΛΟΝΙΑ

Ισπανία: Σε απεργιακό κλοιό οι γιατροί ενώ αυξάνονται τα κρούσματα

Ισπανία: Σε απεργιακό κλοιό οι γιατροί ενώ αυξάνονται τα κρούσματα

Τη στιγμή που αυξάνονται τα κρούσματα κορωνοϊού, στην περιφέρεια της Καταλονίας, εκατοντάδες γιατροί ξεκίνησαν απεργία με αίτημα τις καλύτερες συνθήκες εργασίας και καταγγέλλοντας ότι τα κέντρα πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας βρίσκονται πλέον στα όριά τους.

Επίσης, οι γιατροί ζητούν μισθολογικές αυξήσεις και νέες προσλήψεις, προκειμένου να καλυφθεί ο αντίκτυπος των περικοπών στον προϋπολογισμό της τελευταίας δεκαετίας, όπως και άλλες βελτιώσεις για την καλύτερη διανομή του εργατικού δυναμικού με στόχο την αντιμετώπιση της κρίσης.

Περίπου το 20% των γιατρών στήριξε τις κινητοποιήσεις, είπε σε δημοσιογράφους η εκπρόσωπος τύπου της καταλανικής κυβέρνησης Μεριτσέλ Μπούντο, προσθέτοντας πως οι περιφερειακές αρχές άκουσαν τα αιτήματά τους. Ανέφερε, επίσης, ότι η Καταλονία βρίσκεται στην «πολύ ανησυχητική» αρχή του δεύτερου κύματος του ιού και νέοι περιορισμοί στις μετακινήσεις και τις κοινωνικές συναθροίσεις θα ανακοινωθούν αργότερα αυτήν την εβδομάδα.

«Ζητάμε βοήθεια, διότι δεν μπορούμε να προσφέρουμε στους ανθρώπους τους πόρους που χρειάζονται για να τους φροντίσουμε κατά τη διάρκεια αυτής της πανδημίας Covid» δήλωσε η Νατάλια Ρόσες, γιατρός που έδωσε το «παρών» σε διαδήλωση στη Βαρκελώνη, την πρώτη ημέρα των τετραήμερων συνολικά απεργιακών κινητοποιήσεων.

Φωνάζοντας «Αρκετά» και κρατώντας πανό, εκατοντάδες γιατροί, πολλοί φορώντας τις λευκές ρόμπες τους, διαδήλωσαν στο κέντρο της Βαρκελώνης.

«Νομίζω ότι οι επαγγελματίες υγείας είναι εκείνοι που έχουν τους περισσότερους λόγους για να απεργήσουν βλέποντας το πώς εξελίσσεται σήμερα η κατάσταση» δήλωσε ο καθηγητής πανεπιστημίου Χοσέ Ενρίκε Γκαλέγκο, ηλικίας 60 ετών.

Τα δημόσια κέντρα πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας αποτελούν την πρώτη γραμμή της άμυνας εναντίον του ιού, καθώς διαχειρίζονται τις διαγνωστικές εξετάσεις και τον εντοπισμό των πιθανών κρουσμάτων όπως και τη θεραπεία των ασθενών.

Τα δημόσια κέντρα πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας αποτελούν την πρώτη γραμμή της άμυνας εναντίον του ιού, καθώς διαχειρίζονται τις διαγνωστικές εξετάσεις και τον εντοπισμό των πιθανών κρουσμάτων όπως και τη θεραπεία των ασθενών

Την απεργία εξήγγειλε η συνδικαλιστική ένωση Metges de Catalunya, η οποία εκπροσωπεί σχεδόν 6000 γιατρούς της πρωτοβάθμιας υγείας. 

Σημειώνεται ότι η Ισπανία αποτελεί το επίκεντρο της πανδημίας, αφού μετρά περίπου 900.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα και περισσότερους από 33.000 θανάτους. Μάλιστα, η Μαδρίτη και τα προάστιά της βρίσκονται σε λοκντάουν από την περασμένη εβδομάδα.