Αυτά είναι τα μεγάλα ντέρμπι που θα κρίνουν τον νικητή

Αυτά είναι τα μεγάλα ντέρμπι που θα κρίνουν τον νικητή

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρεις εβδομάδες απομένουν για τη μεγάλη μάχη των αμερικανικών εκλογών. Στις 3 Νοεμβρίου οι Αμερικανοί σπεύδουν στις κάλπες για να λάβουν μια απόφαση που αφορά σε όλο τον κόσμο: Τζο Μπάιντεν ή Ντόναλντ Τραμπ.

Με λιγότερες από 21 μέρες στη διάθεση τους, οι δύο υποψήφιοι έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στα λεγόμενα swing states, στις Πολιτείες δηλαδή που είθισται να δίνουν τον νικητή, καθώς δεν ψηφίζουν κατά παράδοση Ρεπουμπλικάνους ή Δημοκρατικούς, αλλά αποφασίζουν ανάλογα με τη στιγμή και τον υποψήφιο. Οι κρίσιμες πολιτείες είναι αυτή τη στιγμή το ζητούμενο και οι δημοσκοπήσεις εκεί αλλεπάλληλες. Προς ώρας, τα χαμόγελά περισσεύουν στο στρατόπεδο του Μπάιντεν και το άγχος φουντώνει στο επιτελείο του Τραμπ.

Ο Τραμπ, μετά τη χθεσινή του ομιλία στη Φλόριντα, μετέβη στην Πενσυλβανία προκειμένου να δώσει τη δεύτερη ανοιχτή ομιλία του, μετά την περιπέτεια του με τον κορωνοϊό. Την ίδια ώρα, ο Μπάιντεν, αφού ολοκλήρωσε τη δεύτερη συναπτή περιοδεία του στο Οχάιο, μεταβαίνει στη Φλόριντα, στην προσπάθεια του να «κλειδώσει» τη νίκη σε αυτή την πολιτεία-κλειδί.  

Αξίζει να σημειωθεί ότι περισσότεροι από 10 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν ήδη ψηφίσει με επιστολή, έχοντας ήδη καταγράψει ρεκόρ, δοθέντος ότι το 2016 την επιστολική ψήφο είχαν επιλέξει 1,4 εκ. ψηφοφόροι.  

Αυτά είναι τα μεγάλα ντέρμπι που θα κρίνουν τον νικητή-1

Σύμφωνα με τις συνεχείς μετρήσεις του Reuters/Ipsos, ο Μπάιντεν διευρύνει το προβάδισμα του στο Ουισκόνσιν και την Πενσυλβανία, δύο πολιτείες που «δίνουν» νικητή. Αυτή τη στιγμή ο δημοκρατικός υποψήφιος προηγείται σε αμφότερες πολιτείες με 7 ποσοστιαίες μονάδες, την στιγμή που πριν από μια εβδομάδα η διαφορά βρισκόταν στις 6 μονάδες στο Ουισκόνσιν και στις 5 μονάδες στην Πενσυλβανία.

Ας δούμε όμως αναλυτικά πώς κινούνται οι δημοσκοπήσεις στις κρίσιμες πολιτείες:

Στην Αριζόνα, όπου το 2016 κέρδισε ο Τραμπ με διαφορά 3,6 μονάδων, στη μέτρηση του Reuters/Ipsos προηγείται ο Μπάιντεν με 48% έναντι 46% του Τραμπ. Στη μέτρηση του fivethirtyeight για την ίδια πολιτεία, η πρόβλεψη αυτή τη στιγμή είναι 50,8% για Μπάιντεν και 47,9% για τον Τραμπ.

Στη Φλόριντα, όπου το 2016 κέρδισε ο Τραμπ με διαφορά 1,2 μονάδων, στη μέτρηση του Reuters/Ipsos προηγείται ο Μπάιντεν με 49% έναντι 45% του Τραμπ. Στη μέτρηση του fivethirtyeight για την ίδια πολιτεία, η πρόβλεψη αυτή τη στιγμή είναι 51,5% για Μπάιντεν και 47,7% για τον Τραμπ.

Στο Μίσιγκαν, όπου το 2016 κέρδισε ο Τραμπ με διαφορά 0,2 μονάδων, στη μέτρηση του Reuters/Ipsos προηγείται ο Μπάιντεν με 51% έναντι 43% του Τραμπ. Στη μέτρηση του fivethirtyeight για την ίδια πολιτεία, η πρόβλεψη αυτή τη στιγμή είναι 53,4% για Μπάιντεν και 45,5% για τον Τραμπ.

Στην Πενσυλβανία, όπου το 2016 κέρδισε ο Τραμπ με διαφορά 0,7 μονάδων, στη μέτρηση του Reuters/Ipsos προηγείται ο Μπάιντεν με 51% έναντι 44% του Τραμπ. Στη μέτρηση του fivethirtyeight για την ίδια πολιτεία, η πρόβλεψη αυτή τη στιγμή είναι 52,9% για Μπάιντεν και 46,4% για τον Τραμπ.

Στην Βόρεια Καρολίνα, όπου το 2016 κέρδισε ο Τραμπ με διαφορά 3,6 μονάδων, στη μέτρηση του Reuters/Ipsos τόσο ο Μπάιντεν όσο και ο Τραμπ συγκεντρώνουν από 47%. Στη μέτρηση του fivethirtyeight για την ίδια πολιτεία, η πρόβλεψη αυτή τη στιγμή είναι 50,9% για Μπάιντεν και 48,4% για τον Τραμπ.

Στο Ουισκόνσιν, όπου το 2016 κέρδισε ο Τραμπ με διαφορά 0,7 μονάδων, στη μέτρηση του Reuters/Ipsos προηγείται ο Μπάιντεν με 51% έναντι 44% του Τραμπ. Στη μέτρηση του fivethirtyeight για την ίδια πολιτεία, η πρόβλεψη αυτή τη στιγμή είναι 52,9% για Μπάιντεν και 46,41% για τον Τραμπ.

Αυτά είναι τα μεγάλα ντέρμπι που θα κρίνουν τον νικητή-2

Το fivethirtyeight έχει πρόβλεψη –βάσει πρόθεσης ψήφου στις έως τώρα μετρήσεις- και στις υπόλοιπες κρίσιμες πολιτείες.

  • Νέο Μεξικό: Μπάιντεν 56,2% – Τραμπ 42%
  • Βιρτζίνια: Μπάιντεν 56,1% – Τραμπ 43%
  • Κολοράντο: Μπάιντεν 54,6% – Τραμπ 43,5%
  • Νιου Χάμσαϊρ: Μπάιντεν 54,2% – Τραμπ 44,8%
  • Μινεσότα: Μπάιντεν 53,3% – Τραμπ 45,1%
  • Νεβάδα: Μπάιντεν 52,8% – Τραμπ 45,7%
  • Οχάιο: Μπάιντεν 49,6% – Τραμπ 49,4%
  • Τζόρτζια: Τραμπ 50% – Μπάιντεν 49,2%
  • Αιόβα: Τραμπ 49,8% – Μπάιντεν 49%
  • Τέξας: Τραμπ 51,1% – Μπάιντεν 48%
Αυτά είναι τα μεγάλα ντέρμπι που θα κρίνουν τον νικητή-3

Σε εθνικό επίπεδο, στη μέτρηση της fivethirtyeight, που αθροίζει όλες τις δημοσκοπήσεις, ο Μπάιντεν συγκεντρώνει το 52,3% έναντι του 41,9% του Τραμπ.

Οι διαφορές, ανάλογα με τη σφυγμομέτρηση κυμαίνονται από 8 έως 14 μονάδες.

Οι σημερινές δημοσκοπήσεις

Αυτά είναι τα μεγάλα ντέρμπι που θα κρίνουν τον νικητή-4

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή