Ενιαίους κανόνες στη Γερμανία ζητεί ο Ζέντερ

Ενιαίους κανόνες στη Γερμανία ζητεί ο Ζέντερ

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ υπογράμμισε χθες την ανάγκη για ενιαίους κανόνες σε όλα τα γερμανικά κρατίδια, προκειμένου να μην αυξηθεί ο αριθμός των λοιμώξεων και η διασπορά καταστεί ανεξέλεγκτη, ώστε να μην υπάρξουν αυστηροί περιορισμοί στους χριστουγεννιάτικους εορτασμούς. 

Μεταξύ των κανόνων που πρέπει να εναρμονιστούν, σύμφωνα με τον Ζέντερ, είναι αυτοί που αφορούν τη χρήση μάσκας στους ανελκυστήρες, που πρέπει να γίνει υποχρεωτική σε όλη τη χώρα. 

«Πρέπει τώρα να χαράξουμε από κοινού πορεία, αλλιώς το πράγμα κινδυνεύει να ξεφύγει από τον έλεγχο», είπε ο Ζέντερ πριν από την τακτική διάσκεψη των πρωθυπουργών των 16 κρατιδίων. Τις τελευταίες ημέρες έχει προξενήσει έντονες τριβές μεταξύ κρατιδίων η απόφαση ορισμένων να μη δέχονται επισκέπτες από άλλες περιοχές της Γερμανίας στις οποίες η επιδημιολογική εικόνα είναι κακή. 
Εκπρόσωποι του τουριστικού κλάδου παραπονέθηκαν ότι το μέτρο οδήγησε σε σωρεία ακυρώσεων, νεκρώνοντας την τουριστική αγορά, όχι μόνο μεταξύ των επισκεπτών από τις «κόκκινες» περιοχές, αλλά και όσων φοβούνται ότι μέχρι να έρθει η ώρα των διακοπών, η περιοχή τους θα «κοκκινίσει». Οι λοιμώξεις στη Γερμανία είναι περίπου 4.000 ημερησίως, ενώ το σύστημα υγείας της χώρας, που παρέμεινε αλώβητο στο πρώτο κύμα, αρχίζει να δέχεται πιέσεις, οι οποίες πάντως είναι πολύ ηπιότερης μορφής από την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που επικρατεί σε νοσοκομεία της Ολλανδίας, της Βρετανίας, της Γαλλίας και άλλων χωρών. 

Εν τω μεταξύ, οι επιπτώσεις του κορωνοϊού οδήγησαν για πρώτη φορά από το 2010 σε μείωση του πληθυσμού της Γερμανίας. Την τελευταία δεκαετία, ο γερμανικός πληθυσμός ανανεώνεται μέσω της μετανάστευσης, η οποία όμως σταμάτησε απότομα το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς, καθώς τα περιοριστικά μέτρα έκλεισαν τα σύνορα. Σε απόλυτους αριθμούς, η μείωση μεταφράζεται σε 40.000 κατοίκους λιγότερους. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή