Σκληρό παζάρι μεταξύ Βρυξελλών και Λονδίνου

Σκληρό παζάρι μεταξύ Βρυξελλών και Λονδίνου

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Μπόρις Τζόνσον είχε θέσει την ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής της 15ης Οκτωβρίου ως ύστατη διορία για την επίτευξη συμφωνίας που θα ρυθμίζει το εμπορικό καθεστώς Ε.Ε. – Βρετανίας μετά την 1η Ιανουαρίου, ημερομηνία κατά την οποία εκπνέει η μεταβατική περίοδος που ακολούθησε το Brexit. Χθες αποδείχθηκε, όμως, ότι η απειλή ενός χαοτικού Brexit χωρίς συμφωνία φόβιζε τον ίδιο όχι λιγότερο από τις Βρυξέλλες.

Καθώς οι ηγέτες των «27» προσέρχονταν στη Σύνοδο Κορυφής, ο εκπρόσωπος του Τζόνσον δήλωσε ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός «θα εξετάσει προσεκτικά» τις αποφάσεις της συνόδου προτού αποφασίσει τα επόμενα βήματά του και προσέθεσε: «Πάντα δηλώναμε ότι μια συμφωνημένη, κατόπιν διαπραγματεύσεων, λύση είναι για εμάς προτιμότερη». 

Αλλά και στους κόλπους των «27» φάνηκε να κερδίζει έδαφος η άποψη πως η πανδημία του κορωνοϊού και η συνακόλουθη οικονομική ύφεση καθιστούν απαγορευτικά υψηλό το κόστος ενός χαοτικού Brexit όχι μόνο για το Λονδίνο, αλλά και για τους Ευρωπαίους. «Με την COVID-19 να έχει τόσο καταστροφική επίδραση στις κοινωνίες και στις οικονομίες μας, οι ηγέτες του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ε.Ε. προφανώς δεν θα θελήσουν να πλήξουν τους πολίτες τους με το σοκ από τη μη επίτευξη συμφωνίας», σημείωσε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μίχολ Μάρτιν, ηγέτης μιας από τις χώρες που έχουν να χάσουν τα περισσότερα από το επαπειλούμενο ναυάγιο.
«Θα ήταν τρέλα για τον έξω κόσμο αν το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ενωση αποτύγχαναν να έρθουν σε συμφωνία. Νομίζω ότι, τόσο από οικονομική όσο και από γεωπολιτική άποψη, είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών να έρθουν σε συμφωνία», υποστήριξε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε.

Πιο σκληρούς τόνους έναντι του Λονδίνου κράτησε, όπως ήταν αναμενόμενο, ο Εμανουέλ Μακρόν. «Οι Γάλλοι αλιείς δεν είναι δυνατόν να θυσιαστούν στον βωμό του Brexit», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος, παραπέμποντας σε ένα από τα πλέον ακανθώδη σημεία διαφωνίας μεταξύ Βρυξελλών και Λονδίνου: τα αλιευτικά δικαιώματα των δύο πλευρών. Συμπλήρωσε, δε, ότι το ενδεχόμενο ενός Brexit χωρίς συμφωνία είναι υπαρκτό και ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να προετοιμάζονται ανάλογα.

Τη μέση γραμμή, για μία ακόμη φορά, διατήρησε η Αγκελα Μέρκελ. Προσερχόμενη στη χθεσινή σύνοδο, η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι η χώρα της «επιδιώκει συμφωνία για το Brexit, αλλά όχι με οποιοδήποτε τίμημα», και επισήμανε ότι στόχος της είναι «μια δίκαιη συμφωνία, η οποία θα σέβεται τα συμφέροντα και των δύο πλευρών». Διπλωματικές πηγές από τις Βρυξέλλες εκτιμούσαν πως Ε.Ε. και Βρετανία θα παρατείνουν τις διαπραγματεύσεις, ελπίζοντας σε μια συμφωνία της τελευταίας στιγμής, το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, ώστε να υπάρχει χρόνος για την επικύρωσή της από τα Κοινοβούλια και των δύο πλευρών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή