Το μήνυμα Τραμπ που «ευνόησε» τους Ταλιμπάν

Το μήνυμα Τραμπ που «ευνόησε» τους Ταλιμπάν

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΜΠΟΥΛ. Πλεονεκτική θέση στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις προσέφερε στους Ταλιμπάν με μήνυμά του στο Twitter ο Ντόναλντ Τραμπ, καλώντας σε επιστροφή των Αμερικανών στρατιωτών από το Αφγανιστάν στα σπίτια τους μέχρι τα Χριστούγεννα. Αυτό υποστηρίζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Financial Times ο Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ, συντονιστής των ειρηνευτικών συνομιλιών και πρώην υπουργός Εξωτερικών της χώρας.

Το μήνυμά του δημοσίευσε την περασμένη εβδομάδα στο Twitter ο πρόεδρος Τραμπ, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση ότι οι ΗΠΑ θα μειώσουν τους στρατιώτες τους στο Αφγανιστάν κατά 2.500 άνδρες και γυναίκες τις πρώτες εβδομάδες του νέου έτους. Οι Ταλιμπάν συνεχάρησαν τον Αμερικανό πρόεδρο για την πρωτοβουλία του αυτή. 

«Κανείς δεν έχει δώσει σαφήνεια στην ειρηνευτική  διαδικασία. Οι Ταλιμπάν μπορεί να θεωρήσουν την πρωτοβουλία της Ουάσιγκτον ωφέλιμη, σχεδιάζοντας να επανακάμψουν δυναμικά μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ», λέει στη συνέντευξή του ο Αμπντουλάχ, που υπήρξε πολιτικός σύμβουλος του ηγέτη της Βόρειας Συμμαχίας Αχμέντ Σαχ Μασούντ, θύμα δολοφονίας από τους Ταλιμπάν στο προπύργιό του της κοιλάδας Πανσίρ, την 11η Σεπτεμβρίου 2001.

Η συμφωνία του περασμένου Φεβρουαρίου μεταξύ Ταλιμπάν και αμερικανικής κυβέρνησης προβλέπει την αποχώρηση όλων των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν μέχρι τον Μάιο του 2021, με τους Ταλιμπάν να προσφέρουν ως αντάλλαγμα εγγυήσεις για την αναστολή κάθε επιθετικής ενέργειας, με στόχο την υπογραφή μόνιμης εκεχειρίας και τη σύσταση κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Αυτή την εβδομάδα, οι ΗΠΑ συμμετείχαν σε αεροπορικές επιχειρήσεις βομβαρδισμού εναντίον θέσεων των Ταλιμπάν στα νότια της επαρχίας Χελμάντ, με τα κυβερνητικά στρατεύματα να καταλαμβάνουν στρατηγικής σημασίας οδικούς κόμβους. Οι συνεχιζόμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις απειλούν, όμως, το μέλλον των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με διπλωμάτες και κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή