Προτεραιότητα σε υγειονομικούς και ευπαθή άτομα

Προτεραιότητα σε υγειονομικούς και ευπαθή άτομα

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Yπομονή πρέπει να κάνουν οι νέοι και υγιείς, καθώς δεν προβλέπεται να εμβολιαστούν κατά της COVID-19 πριν από το 2022. Αυτό δήλωσε η επιστημονική επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Σούμια Σουαμινατάν, εξηγώντας ότι προτεραιότητα δίνεται στους υγειονομικούς και σε όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Επίσης η δρ Σουαμινατάν εξέφρασε την ελπίδα ότι τουλάχιστον ένα αποτελεσματικό και ασφαλές εμβόλιο θα διατίθεται από την ερχόμενη χρονιά. 

Πέρα από τον αγώνα της παρασκευής εμβολίου και αποτελεσματικών θεραπειών για την COVID-19, οι επιστήμονες καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να αποκρυπτογραφήσουν όλα τα μυστικά του κορωνοϊού και να κατανοήσουν την παθολογία που προκαλεί στον ανθρώπινο οργανισμό. Βρετανοί ερευνητές αναζήτησαν να μάθουν τι συμβαίνει στον οργανισμό των πασχόντων από τη λεγόμενη «μακρά COVID-19», δηλαδή αυτών που εμφανίζουν συμπτώματα της λοίμωξης για μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμη και για επτά μήνες. Οπως διαπίστωσαν η συμπτωματολογία τους προκαλείται όχι από ένα, αλλά από τέσσερα διαφορετικά σύνδρομα, τα οποία οι ασθενείς βιώνουν ταυτόχρονα. Συχνά συμπτώματα είναι πολύ μεγάλη κόπωση, μυαλγίες, αδυναμία συγκέντρωσης, δυσκολία κατάποσης και ομιλίας, ταχυκαρδία, δύσπνοια και βήχας.

Σε μιαν άλλη εξέλιξη, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης δημιούργησαν ένα πολύ γρήγορο διαγνωστικό τεστ κορωνοϊού. Η νέα διαγνωστική εξέταση, που έχει μεγάλη ακρίβεια και διακρίνει τον νέο κορωνοϊό από άλλους παθογόνους παράγοντες, μπορεί να δώσει την πολυπόθητη απάντηση μέσα σε πέντε λεπτά, κάτι που πραγματικά θα λύσει τα χέρια των υγειονομικών αρχών που πραγματοποιούν μαζικούς ελέγχους. Ωστόσο, το νέο τεστ θα είναι έτοιμο μόνο την επόμενη χρονιά. 

Η πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα επηρεάζουν την υγεία εκατομμυρίων ατόμων που δεν έχουν προσβληθεί από κορωνοϊό, εξαιτίας του διάχυτου φόβου που επικρατεί, κάνοντάς τους διστακτικούς στην προοπτική να υποβληθούν στις εξετάσεις τους. Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, το 2020 οι γυναίκες απέφυγαν να υποβληθούν σε μαστογραφία. Ετσι έγιναν λιγότερες απεικονιστικές εξετάσεις περίπου κατά 90% συγκριτικά με το 2019.

Τέλος, μια γαλλική μελέτη υποδεικνύει ότι μόνο το 30% των νεογνών που νόσησαν με COVID-19 προσβλήθηκε κατά τη διάρκεια του τοκετού από τη μητέρα ή κατά την ενδομήτριο ζωή. Αντιθέτως, 70% των νεογέννητων μωρών αρρώστησαν κατά την παραμονή τους στο νοσοκομείο, όπου φυσικά όλοι είναι δυνητικά φορείς. Οπως επισημαίνει, πάντως, ο συντονιστής της έρευνας, Ντανιέλ ντε Λούκα, νεογνολόγος και διευθυντής της Παιδιατρικής και της μονάδας νεογνών στο νοσοκομείο Αντουάν Μπεκλέρ του Παρισιού, οι λοιμώξεις COVID-19 στα νεογέννητα είναι μεν σπάνιες αλλά συμβαίνουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή