ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

Χριστούγεννα χωρίς επισκέπτες φέτος για το χωριό του Άι Βασίλη

A general view shows the main square of the Santa Claus Village in the Arctic Circle near Rovaniemi, Finland October 11, 2020. Normally Santa's village in northern Finland is bustling with visitors in the months before Christmas but this year the pandemic has made them stay away, plunging the tourist attraction into crisis. Picture taken October 11, 2020.   REUTERS/Attila Cser

Tα Χριστούγεννα μπορεί να πλησιάζουν, αλλά στο χωριό του Άι Βασίλη στη Βόρεια Φινλανδία, τα πράγματα θα είναι φέτος διαφορετικά. Και αυτό διότι η πανδημία του κορωνοϊού σημαίνει ότι δεν θα συρρεύσουν φέτος οι τουρίστες, όπως συνέβαινε τέτοια εποχή τις προηγούμενες χρονιές.

Η Φινλανδία έχει υιοθετήσει ορισμένους από τους αυστηρότερους ταξιδιωτικούς περιορισμούς στην Ευρώπη, παρά το σχετικά χαμηλό αριθμό κρουσμάτων, γεγονός που σημαίνει ότι πολλοί ξένοι δεν μπορούν να εισέλθουν στη χώρα.

Στο βόρειο μέρος της Φινλανδίας, όπου πολλές επιχειρήσεις βασίζονται στους τουρίστες που έρχονται να επισκεφθούν το χωριό του Άι Βασίλη, το Ροβανιέμι ή να δουν το Βόρειο Σέλας στη φινλανδική Λαπωνία, η τουριστική κίνηση έχει μειωθεί δραματικά.

Τον Αύγουστο του 2020, ο αριθμός των ξένων τουριστών σημείωσε κατακόρυφη πτώση 78%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Business Finland.

«Για τις τοπικές επιχειρήσεις, τα Χριστούγεννα είναι σε κίνδυνο», δηλώνει η Σάνα Καρκάινεν, γενική διευθύντρια του τουριστικού συνδέσμου Visit Rovaniemi.

Η Φινλανδία γλίτωσε τις χειρότερες συνέπειες της πανδημίας την άνοιξη, επιλέγοντας την επιβολή αυστηρού lockdown. Τώρα, η κυβέρνηση εξετάζει νέα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς της νόσου Covid-19, καθώς τα κρούσματα ανά την Ευρώπη έχουν αυξηθεί σημαντικά.

Η Φινλανδία, μια χώρα 5,5 εκατ. κατοίκων, έχει αναφέρει σχεδόν 13.000 κρούσματα και 346 θανάτους.