ΚΟΣΜΟΣ

Αναγνώριση τραγουδιού μέσω σφυρίγματος

Η εφαρμογή της Google είναι ικανή να αναγνωρίζει με μεγαλύτερη ακρίβεια τα τραγούδια, σε σχέση με ανταγωνιστικές εφαρμογές (φωτ. SHUTTERSTOCK).

ΜΑΟΥΝΤΕΝ ΒΙΟΥ. Τη δυνατότητα αναγνώρισης μουσικού κομματιού από το σφύριγμα, το ψιθύρισμα ή το –συχνά φάλτσο– τραγούδι του χρήστη προσφέρει πλέον και ο κολοσσός των διαδικτυακών αναζητήσεων Google.

Η εφαρμογή της εταιρείας, που ενσωματώθηκε χθες στο παράθυρο αναζήτησης σε κινητά τηλέφωνα και υπολογιστές, είναι ικανή να αναγνωρίζει με μεγαλύτερη ακρίβεια τα τραγούδια, σε σχέση με ανταγωνιστικές εφαρμογές, όπως το Shazam της Apple. Πατώντας το κουμπί «αναζήτηση κομματιού» ή δίνοντας φωνητική εντολή, ο χρήστης θα μπορεί να αρχίσει να τραγουδά, έως ότου εντοπισθεί το ζητούμενο κομμάτι.

Η αναζήτηση τραγουδιών είναι προσβάσιμη από χθες σε όσους χρησιμοποιούν τη σελίδα αναζήτησης της Google στα αγγλικά για το λειτουργικό σύστημα iOS και σε 20 ακόμη γλώσσες για τις συσκευές Android. Η εφαρμογή αξιοποιεί αλγορίθμους άντλησης και επεξεργασίας δεδομένων, τους οποίους επινόησαν προγραμματιστές της Google,  υπό καθεστώς άκρας μυστικότητας.

Ο χρήστης που θα αναζητεί την ταυτότητα μουσικού κομματιού δεν θα χρειάζεται να είναι καλλίφωνος, καθώς ο αλγόριθμος είναι ικανός να επιλέξει ανάμεσα σε μεγάλη κλίμακα ακουστικής ευαισθησίας, επιτρέποντας ακόμη και σε εντελώς άμουσο άνθρωπο να προσεγγίσει τη μελωδία που ψάχνει. Η σελίδα αναζήτησης θα εμφανίζει κατάλογο των υποψηφίων κομματιών, με το επικρατέστερο να προηγείται, ενώ ο χρήστης θα μπορεί να ακούσει απόσπασμα του κομματιού και να διαβάσει πληροφορίες για τους μουσικούς και την ηχογράφηση. Σύνδεσμος θα επιτρέπει την αναπαραγωγή του σκοπού σε εφαρμογή της επιλογής του χρήστη.

Στην ανακοίνωσή της η Google εξηγεί ότι η νέα μουσική αναζήτηση είναι δυνατή χάρη στην ικανότητα του αλγορίθμου να αγνοεί την ποιότητα της φωνής του χρήστη, τους ήχους στον περιβάλλοντα χώρο και τον τόνο της φωνής, εστιάζοντας στην «πεμπτουσία» του κομματιού. Η Google πέτυχε μέσα από τον αλγόριθμο να εκφράσει μαθηματικά, μέσω αριθμητικής αλληλουχίας, την ουσία του κομματιού, αυτό που η εταιρεία διαδικτυακών αναζητήσεων ονομάζει το «δαχτυλικό του αποτύπωμα».

Η νέα εφαρμογή σηματοδοτεί σημαντική πρόοδο σε σχέση με την υπάρχουσα εφαρμογή αναζήτησης μουσικών κομματιών της Google, την «Now Playing», που λειτουργεί στα έξυπνα κινητά τηλέφωνα Pixel της εταιρείας.