Θεσπίζεται βραβείο «Καρουάνα Γκαλίτσια»

Θεσπίζεται βραβείο «Καρουάνα Γκαλίτσια»

58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΛΕΤΑ. Τρία χρόνια συμπληρώθηκαν από τη μαφιόζικη δολοφονία της Μαλτέζας δημοσιογράφου Ντάφνε Καρουάνα Γκαλίτσια, χωρίς ακόμη να έχουν εντοπισθεί οι ένοχοι. Το Ευρωκοινοβούλιο ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θεσπίζει βραβείο ερευνητικής δημοσιογραφίας, στο όνομα της Καρουάνα Γκαλίτσια, το οποίο θα απονέμεται κάθε χρόνο στην επέτειο της δολοφονίας της.

Η Μαλτέζα δημοσιογράφος και blogger ενοχλούσε συχνά με τα ρεπορτάζ της σχετικά με την κυβερνητική διαφθορά, το «ξέπλυμα» χρήματος και το οργανωμένο έγκλημα. Το αυτοκίνητο που οδηγούσε στις 16 Οκτωβρίου 2017 τινάχθηκε στον αέρα σε επαρχιακό δρόμο του νησιού, διαμελίζοντάς την, σε ένα περιστατικό που συγκλόνισε τη χώρα και προξένησε διεθνή κατακραυγή. Μετά πολλούς μήνες, οι Αρχές της Μάλτας εντόπισαν και συνέλαβαν τρεις άνδρες που παραδέχθηκαν ότι εκτέλεσαν το συμβόλαιο θανάτου και έναν οδηγό ταξί που έδρασε ως μεσάζων, αλλά δεν έχει διαλευκανθεί ακόμη ποιος έδωσε την εντολή. 

Στα τέλη του 2019, συνελήφθη ο ζάμπλουτος Γιόργκεν Φένετς, στον οποίο απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ανάμειξη στη δολοφονία, ενώ εκείνος με τη σειρά του απέδωσε ευθύνες σε κυβερνητικά στελέχη με τα οποία βρισκόταν σε στενή επικοινωνία. Η υπόθεση οδήγησε στην πτώση της κυβέρνησης του Τζόζεφ Μουσκάτ, στις αρχές της χρονιάς και σε μία δικαστική διαδικασία που βρίσκεται ακόμη στα πρώτα της στάδια. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή